16η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας

Κοινοποίηση

 

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 16η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στη  Λιβαδειά  με μοναδικό θέμα τη συζήτηση για τα βασικά ζητήματα και τις προτεραιότητες των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας. Η συνεδρίαση ήταν διευρυμένη καθώς, εκτός από τα Μέλη του Δ.Σ., προσκλήθηκαν και παρέστησαν οι Δήμαρχοι όλων των Δήμων.

Βασικός προσκεκλημένος ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτης. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης , ο οποίος παρευρέθηκε στην συνεδρίαση, τόνισε στον Υπουργό την ανάγκη για κατηγοριοποίηση  των δήμων και αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρών και ορεινών δήμων με επιπλέον χρηματοδότηση , καθώς και με ενίσχυση προσωπικού, ένα αίτημα το οποίο και ο Υπουργός θεώρησε δίκαιο και δεσμεύτηκε για λήψη μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση .

Ο  Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Υπερήφανος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του Υπουργού στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ., και επεσήμανε:  «Η Π.Ε.Δ. και οι Δήμοι έχουν αναπτύξει μια γόνιμη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη ενδυνάμωση της σχέσης αυτής για το καλό των δημοτών και του τόπου μας. Υπάρχει ανάγκη για αύξηση των πόρων της ΣΑΤΑ και των ΚΑΠ ως αντιστάθμισμα στην ελλιπή χρηματοδότηση της Στερεάς Ελλάδας από το ΕΣΠΑ λόγω στόχου 2. Πρέπει να προχωρήσει η θέσπιση νέου, ευέλικτου και αντικειμενικού τρόπου κατανομής των χρηματοδοτήσεων. Είναι απαραίτητη η απλοποίηση των βημάτων και των διαδικασιών για τις Δημόσιες Συμβάσεις, προκειμένου να επιτυγχάνεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων από τους ΟΤΑ. Θέμα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί η άμεση απελευθέρωση των προσλήψεων στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και την αναβάθμιση της λειτουργικότητάς τους. Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα θέματα που αποτελούν πάγια αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας και για τα οποία με τη δική σας όχληση και παρέμβαση μπορούν να διευθετηθούν ή τουλάχιστον να τεθούν στέρεες βάσεις για τη διευθέτηση αυτή».

Ο Υπουργός ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, κ. Υπερήφανο και δήλωσε ικανοποιημένος από τη εξέλιξη της συζήτησης, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι τέθηκαν πολλά σημαντικά θέματα για τα οποία ήδη το Υπουργείο επεξεργάζεται λύσεις. Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Μελετούμε την αναμόρφωση των κριτηρίων κατανομής των χρηματοδοτήσεων στους Δήμους για να εξασφαλίσουμε δικαιοσύνη. Επίσης, άμεσος στόχος μας είναι ο ορθολογικός διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των τριών επιπέδων διακυβέρνησης. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες που φρενάρουν την ανάπτυξη. Προωθούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα υδρεύσεων, αποχετεύσεων, μηχανημάτων έργου, αγροτικής οδοποιίας και παιδικών χαρών. Παράλληλα προωθείται άμεσα το νομοσχέδιο για τους ΦΟΔΣΑ. Μέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε τον βασικό κορμό των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε άμεσα».

Σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου οι Δήμαρχοι διατύπωσαν την ανησυχία τους και τις αμφιβολίες τους σχετικά με την κυβερνησιμότητα που θα εξασφαλίζει το σύστημα της απλής αναλογικής, με τον Υπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα προβλεφθούν όλες οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για την  διασφάλιση της ορθής λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των δημοτικών συμβουλίων.

Νωρίτερα την ίδια μέρα , συνεδρίασε και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΠΕΔ , με θέμα την κατανομή της χρηματοδότησης της Αγροτικής Οδοποιίας , με την οποία χρηματοδοτούνται και οι 25 δήμοι της Στερεάς Ελλάδας. Η επιτροπή θα εισηγηθεί την απόφασή της κατανομής στο Συμβούλιο της ΠΕΔ , που συνεδριάζει την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017.

 

 

 

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

3 η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας Ευάγγελος Χαϊνάς, παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024, στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ