Η Ευρυτανία συμμετέχει στην Διεθνή γιορτή Πολιτισμού (Διεθνής Μέρα Μουσείου) σήμερα Σάββατο 18 Μαϊου

Κοινοποίηση

Σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου τα  μουσεία της Ευρυτανίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο, γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Φέτος, το θέμα που επιλέχτηκε είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Το κέντρο Ιστορίας και πολιτισμού Ευρυτανίας μέσα απο τα  εκθέματα του αφηγείται την ιστορία της Ευρυτανίας απο την αρχαιότητα εως σήμερα και συμμέτεχει στον εορτασμό με δράσεις που αναδεικνύουν τη συμβολή της παράδοσης στο μέλλον και προσκαλεί το κοινό να τις παρακολουθήσει.Ακολουθεί το πρόγραμμα.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει βιωματική ξενάγηση στους χώρους του μουσείου και να «συνομιλήσει» με τα εκθέματα τα οποία θα ζωντανέψουν με τη βοήθεια ηθοποιών. Η δημιουργία του σύγχρονου Κέντρου είναι προσανατολισμένο στον άνθρωπο και στην εμπειρία που θα αποκτήσει από την επίσκεψή του στον χώρο. Στο πλαίσιο της αρτιότερης οργάνωσης του, χρησιμοποιεί το μουσειακό θέατρο ως μέσο ερμηνείας διευρύνοντας τις αφηγηματικές δυνατότητες του χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τους πρώτους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας που χρησιμοποιεί το μουσειακό θέατρο κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Το θεατρικό διαδραστικό δρώμενο «Ζωντανεύοντας την Ιστορία της Ευρυτανίας» αναπτύσσεται παράλληλα σε πέντε σταθμούς στη μόνιμη έκθεση του ΚΙΠΕ. Στην Α’ αίθουσα γίνεται δραματοποίηση σχετικά με την ονομασία της Ευρυτανίας και τις δύο επικρατέστερες εκδοχές. Στην ίδια αίθουσα, η δεύτερη δραματοποίηση αφορά το σημαντικό έκθεμα που βρέθηκε στη Χόχλια, ο Διόνυσος της Ευρυτανίας. Η τρίτη δραματοποίηση αφορά τον Μάρκο Μπότσαρη, πραγματοποιείται στη Β’ αίθουσα της μόνιμης έκθεσης και αναφέρεται στην ενότητα «Η ζωή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας». Η τέταρτη δραματοποίηση αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το ιστορικό γεγονός στη Νιάλα, στην ενότητα «Η ζωή στη Νεότερη Ιστορία». Η πέμπτη δραματοποίηση αναφέρεται στις σημαντικές προσωπικότητες και ο ηθοποιός υποδύεται τον Ευρυτάνα Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Με τις θεματικές ξεναγήσεις θα παρουσιαστεί ο ρόλος της τοπικής ενδυμασίας σε πρακτικό και συμβολικό επίπεδο. Οι παραδοσιακές φορεσιές διακρίνονται με βάση τη γεωγραφική τους τοποθεσία, τη χρήση τους και την κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση. Η Ελληνική παραδοσιακή φορεσιά αποτελεί τον καθρέφτη της καθημερινής συνύπαρξης ανθρώπων, της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.
Η ξενάγηση θα ολοκληρωθεί με τη παρουσίαση παραδοσιακών χορών με τοπικά τραγούδια. Ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, ο οποίος δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός λαού.
Μαθητές και ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια σχεδίου με θέμα «Ταξίδι στο ένδυμα του μέλλοντος μέσα από τη παράδοση». Με αφορμή τη παραδοσιακή φορεσιά και τα σημαντικά στοιχεία της παρατηρούμε την εξέλιξη του ενδύματος στο χρόνο, φανταζόμαστε και σχεδιάζουμε τα ρούχα του μέλλοντος.

Φωτό :Πάνος Καραγιάννης



Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αντώνης Ρέμος – «Ρωτάνε»

Ο Αντώνης Ρέμος χαρίζει ακόμα μία επιτυχία, το «Ρωτάνε», το νέο single από το πρόσφατο album του «Πάντα & Ποτέ volume I», που κυκλοφορεί από

Read More »

“Εγώ είμαι η Λένα” – Η επιστροφή

Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αποκτά νέα ενορχήστρωση και επανακυκλοφορεί! Το τραγούδι “Εγώ είμαι η Λένα”, που χαρακτήρισε

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ