ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2020 ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ κκ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κοινοποίηση

Αγαπητοί μου Χριστιανοί

Άλλες χρονιές ο τρόπος επικοινωνίας μας ήταν διαφορετικός. Τώρα αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτή την επικοινωνία μας άλλα μέσα, όπως τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, τους υπευθύνους των οποίων και ευχαριστώ θερμά. Σύμφωνα με την προτροπή του ιερού υμνωδού «Δεῦτε καί ἡμεῖς συμπορευθῶμεν Αὐτῷ καί συσταυρωθῶμεν», φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά γινόμαστε συμπορευτές με τον Κύριό μας στην σταυρική Του Θυσία προς το Γολγοθά.

Αυτό γιατί μια θανατηφόρος απειλή χτύπησε στις πόρτες μας, καθώς, και σύμφωνα πάλι με τον ίδιο υμνωδό, η μέχρι τώρα συμπόρευσή μας με τον Κύριο δεν ήταν με «κεκαθαρμέναις διανοίαις» και δεν κατορθώσαμε να νεκρώσουμε μέσα μας τις ηδονές του βίου.

Γίναμε άνθρωποι υπερήφανοι, υβριστές και εγωκεντρικοί, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπο, με αποτέλεσμα σήμερα να επαναλαμβάνεται ένα γεγονός που έλαβε χώρα πριν από 2000 χρόνια περίπου στη Βηθλεέμ και στην Ιερουσαλήμ. Στην Βηθλεέμ όταν ο Κύριός μας, από αγάπη στον
άνθρωπο, γεννιέται ως άνθρωπος, όχι σε πολυτελή κτίρια, μα σε μια σπηλιά μέσα σε ακαθαρσίες
ζώων βιώνοντας την αδιαφορία των ανθρώπων. Το ίδιο μετά από 33 χρόνια στα Ιεροσόλυμα όταν
οδηγείται στα φρικτά βασανιστήρια και τη σταυρική θυσία, βιώνοντας και πάλι την αδιαφορία
μας. Στη συνέχεια, πάλι μόνος, νεκρός και «κατάστικτος τοῖς μώλωψι», οδηγείται ως ο έσχατος
των ανθρώπων σε καινό μνημείο, χωρίς τιμές νεκρικές, χωρίς νεκροστολίσματα, τυλιγμένος σ΄ ένα
σεντόνι με μόνη συντροφιά τα δάκρυα και τους κλαυθμούς της μάνας Του και Παναγίας μας, και
ελαχίστων ακόμη πονεμένων ψυχών.

Αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας οι ναοί είναι άδειοι και οι ακολουθίες γίνονται χωρίς πιστούς. Τα ανθρώπινα θα ματαιώσουν τα Θεία. Γνωρίζει όμως ο Κύριος ότι δεν Τον εγκαταλείψαμε. Γνωρίζει πως σήμερα υπάρχουν ψυχές που πονούν. Υπάρχουν, υπάρχετε πολλοί που αυτές τις μέρες θέλετε να είστε κοντά Του με καλή προαίρεση και πίστη σ’ Αυτόν. Γι’ αυτόαδελφοί μου και παιδιά μου ακούστε τον Κύριο που μας λέει «σταυρῷ με προσπήξαντες, ταφῇ παραδόντες… ὅμως θαρσεῖτε˙ τριήμερος γάρ ἐγείρομαι, εἰς ἀγαλλίασιν πιστῶν, καί ζωήν τήν αἰώνιον». Μετά από κάθε σταυρική θυσία, μετά από κάθε Γολγοθά ακολουθεί και η Ανάσταση.

Το καινό μνημείο κενώνεται. Γι’ αυτό μην απελπίζεστε, μην τρομοκρατείστε. «Μη ταρασσέσθω
ὑμῶν ἡ καρδία». Τον πόνο θα τον διαδεχθεί η χαρά, η χαρά της λαμπροφόρου Αναστάσεως.

Προέχει όμως πάντων, η προσωπική μας ανάσταση. Γι’ αυτό ας μετανοήσουμε για τα λάθη μας,
ας αλλάξουμε πορεία στη ζωή μας. Τώρα στα δύσκολα ας εντατικοποιήσουμε την προσευχή μας.

Προσευχή για να απελευθερωθούμε από όσα δεινά επιφέρει ένας θανατηφόρος ιός, μα και για
την ελαχιστοποίηση των συνεπειών που θα επέλθουν από τα μέτρα που λάβαμε για να προστατευτούμε. Έχετε την ελπίδα σας στον Κύριο που νίκησε τον θάνατο.

Εύχομαι σε όλους σας υγεία, και η χαρά της Αναστάσεως να πλημμυρίζει πάντα τις καρδιές σας.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ὁ Μητροπολίτης σας
† Ὁ Καρπενησίου Γεώργιος

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

3 η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας Ευάγγελος Χαϊνάς, παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024, στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ