Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης!

Κοινοποίηση

θα διεξαχθεί η «ΙΓ΄ Μαθητιάδα», από 18 έως και 22 Μαΐου 2018, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 Συνημμένα αποστέλλεται ενημερωτικό υλικό, σχετικό με την «ΙΓ΄ Μαθητιάδα», τους γενικούς όρους συμμετοχής καθώς και ειδικό έντυπο για δήλωση συμμετοχής των Γυμνασίων στην εκδήλωση. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής είναι η 22η Ιανουαρίου 2018. IΓ’ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Σας ενημερώνουμε ότι στην Πρώτη Σερρών του Δήμου Αμφίπολης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Σερρών, πρόκειται να διοργανωθεί  η «IΓ’ Μαθητιάδα» από 18 έως 22 Μαΐου 2018 υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ., βάση του νόμου 3794/2009, άρθρου 30.

 Η διοργάνωση σκοπό έχει τη δημιουργία «Ενεργών Πολιτών» αξιοποιώντας ένα πρότυπο πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική διοργάνωση μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού για μαθητές Γυμνασίου στη χώρα μας και μοναδική (όπως ήδη έχει χαρακτηριστεί) για τον τρόπο που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο.

 Για 5 ημέρες οι μαθητές με βασικό σύνθημα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» παρακινούνται, ώστε να ‘παιδευτούν’ στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετέχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής και όχι μόνο ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία!


 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ

 

 

μια σπουδαία εκπαιδευτική δραστηριότητα με κέντρο τον αθλητισμό

 

 

 


Στη μαθητιάδα συμμετέχουν μαθητές που δεν είναι αθλητές ψηλού επιπέδου, ούτε καν αθλητές. Συχνά γνωρίζουν εκεί ένα νέο άθλημα στο οποίο συμμετέχουν και αγωνίζονται για πρώτη φορά. Ωστόσο η διοργάνωση, οι κανόνες και οι ειδικοί των αθλημάτων προδιαγράφουν την αξιοπρεπή διεξαγωγή, την προσπάθεια και την άμιλλα των μαθητών. Αξία στη μαθητιάδα έχει η συμμετοχή και η προσπάθεια, όχι η διάκριση. Παράλληλα βέβαια, αξία έχει η συμμετοχή και στις άλλες δραστηριότητες πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, έτσι ώστε, μέσα από τη βιωματική και κοινωνική διαδικασία μάθησης, οι μαθητές να κατανοήσουν τις δομές και διαστάσεις της συμμετοχής στον αθλητισμό και τους δεσμούς του αθλητισμού με την κοινωνία, το περιβάλλον, την επιστήμη και τη δημοκρατία.

Στόχος της Μαθητιάδας είναι να μην αποκλειστεί κανένας μαθητής από το δικαίωμα συμμετοχής. Μπορούν να λάβουν μέρος χωρίς καμία εξαίρεση όλοι οι μαθητές που φοιτούν σε ελληνικό σχολείο, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Τα σχολεία καταθέτουν το αίτημα συμμετοχής τους και στη συνέχεια επιλέγεται αυτό που θα εκπροσωπήσει τον κάθε τόπο. Στη Μαθητιάδα συμμετέχουν σχολεία πρωτευουσών νομών, επαρχίας, δυσπρόσιτα, καθώς και ιδιωτικά και ειδικά σχολεία, απεικονίζοντας έτσι το συνολικό πρόσωπο της ελληνικής μαθητιώσας νεολαίας, που έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει και να ανταλλάξει εμπειρίες.

πό το 2001 η Μαθητιάδα έχει χτίσει μία διαχρονική παρουσία έχοντας εξελιχτεί στη μεγαλύτερη βιωματική εκπαιδευτική διοργάνωσηαθλητισμού και πολιτισμού, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα κι από άλλες χώρες του κόσμου να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία ζωής! Ήδη στη 16χρονη πορεία της Μαθητιάδας έχουν συμμετάσχει περίπου 10.000 μαθητές από 600 Γυμνάσια από όλους τους νομούς της Ελλάδας και από 45 χώρες του εξωτερικού.

Η φετινή διοργάνωση θα συγκεντρώσει για πέντε μέρες, στην Πρώτη Σερρών, συνολικά 750 μαθητές μαζί με 100 συνοδούς καθηγητές και συνολικά 350 εθελοντές που θα βοηθήσουν στην άρτια διοργάνωση αυτής της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού και του πολιτισμού, 

Στην Πρώτη Σερρών θα πραγματοποιηθεί η φετινή ΙΓ’ Μαθητιάδα, μια εκπαιδευτική διοργάνωση, η οποία συγκεντρώνει κάθε δύο χρόνια σε έναν κοινό τόπο μαθητές γυμνασίων από όλους τους νομούς της Ελλάδας και της ομογένειας. Αποτελεί προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων για μαθητές, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα αθλητές.

Η Τελετή Έναρξης θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 20:30 στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Πρώτης «Αχιλλέας Καραμανλής». Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η τελετή, που διεξάγεται κατά το πρότυπο των ολυμπιακών αγώνων, θα ξεκινήσει με το τελετουργικό μέρος (παρέλαση αποστολών, όρκοι, φλόγα κτλ) και θα ακολουθήσει το καλλιτεχνικό μέρος.

Η φετινή ΙΓ’ Μαθητιάδα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή 35 Ολυμπιακών αθλημάτων (137 τελικοί αγωνισμάτων) ενώ παράλληλα με τους αγώνες διεξάγονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και δράσεις Παραολυμπιακών αγώνων από αθλητές με αναπηρία με δυνατότητα βιωματικής συμμετοχής των μαθητών και των θεατών σε Ολυμπιακά, Παραολυμπιακά αθλήματα, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά δρώμενα.

Στις κεντρικές αθλητικές εγκαταστάσεις διεξαγωγής της Μαθητιάδας λειτουργεί το «Παραολυμπιακό Πάρκο» σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τα παραολυμπιακά αθλήματα και με την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Στα αγωνίσματα της ΙΓ’ Πανελλήνιας Μαθητιάδας μπορούν να συμμετέχουν Έλληνες και ομογενείς μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στα Γυμνάσια που συμμετέχουν στη Μαθητιάδα και γεννήθηκαν από το 2002 έως και το 2005.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα αθλήματα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Η εκδήλωση αποτελεί προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή όλων  των Ολυμπιακών αθλημάτων, με συμμετοχή μαθητών Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα, καθώς και από σχολεία της ομογένειας.

 Παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και δράσεις των Παραολυμπιακών αγώνων.

Η μαθητιάδα είναι μια μεγάλη εκπαιδευτική δραστηριότητα με επίκεντρο τα ολυμπιακά αθλήματα και παράλληλες δράσεις πολιτισμού, παραολυμπιακών αθλημάτων, περιβάλλοντος, επιστημών και δημοκρατίας. Γίνεται στην Πρώτη Σερρών και συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίων από όλους τους νομούς της Ελλάδας και σχολεία της ομογένειας απ’ όλο τον κόσμο. Οι μαθητές φιλοξενούνται για 5 μέρες σε μαθητικές κατασκηνώσεις και μπορούν να συμμετέχουν καθημερινά στα αθλήματα και στις άλλες δράσεις.  Η εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοιάζει τους ολυμπιακούς αγώνες, με όλη την αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα που τους συνοδεύει. Η διαμονή των μαθητών θυμίζει το ολυμπιακό χωριό.

ΙΓ΄ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ

Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης!

 

Από 18 έως και 22 Μαΐου 2018, διεξείχθει η «ΙΓ΄ Μαθητιάδα»,  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και  του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η Μαθητιάδα είναι μια εκπαιδευτική διοργάνωση, η οποία συγκεντρώνει κάθε δύο χρόνια σε έναν κοινό τόπο μαθητές γυμνασίων από όλους τους νομούς της Ελλάδας και της ομογένειας. Αποτελεί προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων για μαθητές, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα αθλητές. Για πέντε συνεχόμενες ημέρες μαθητές από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε όλα τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα καθώς και σε δεκάδες πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και επιστημονικές δράσεις. Η Μαθητιάδα διεξάγεται με την υποστήριξη εκατοντάδων εθελοντών.

Ένα από τα βασικότερα θέματα στα οποία δίνεται έμφαση στη Μαθητιάδα είναι το θέμα της φιλοξενίας των αποστολών. Η ευχάριστη συμβίωση για πέντε ημέρες ελλήνων μαθητών από όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο είναι ένα από τους κύριους σκοπούς της Μαθητιάδας και δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα έτσι ώστε η διαμονή τους να είναι μια ευχάριστη και ωφέλιμη εμπειρία.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το «Μαθητικό Χωριό», μία μικρογραφία του «Ολυμπιακού Χωριού», όπου οι μαθητές από τα διάφορα μέρη θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να επικοινωνήσουν, σε ένα επίπεδο διαφορετικό από αυτό του αθλητισμού, ενισχύοντας έτσι την έννοια της συναδέλφωσης. Για το Μαθητικό Χωριό έχουν επιλεχθεί οργανωμένες παιδικές κατασκηνώσεις οι οποίες πληρούν όλες τις προδιαγραφές για τη φιλοξενία παιδιών.

Η φιλοξενία περιλαμβάνει τη διαμονή, τη διατροφή και τις εσωτερικές μετακινήσεις από και προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις των αποστολών και επίσης διάφορες δραστηριότητες έκπληξη εντός των κατασκηνώσεων, αυξάνοντας έτσι τη ψυχαγωγία και τη διασκέδαση των μαθητών και των συνοδών τους.


Τα περισσότερα αθλήματα γίνονται στο αθλητικό κέντρο της Πρώτης Σερρών, όπου υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για δράσεις ΑμΕΑ (παραολυμπιακό πάρκο),  για τοπικά εκθέματα των σχολείων (γωνιές της Ελλάδος), για εικαστικές δραστηριότητες και δράσεις δημοκρατικής διαδικασίας.

 Τα θαλάσσια αθλήματα, αθλήματα πισίνας, ιππασίας και τριάθλου γίνονται στους χώρους της κατασκήνωσης Τσαφ-Τσουφ (παραλία Οφρυνίου), όπου φιλοξενείται το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών.

Σε ειδικό χώρο, δίπλα στο δημαρχείο της Πρώτης, υπάρχει το πάρκο ελιάς, με ελιές που φυτεύτηκαν από μαθητές και φροντίζουν οι μαθητές του ίδιου νομού ή της ίδιας χώρας.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα βιωματικής εμπειρίας επισκεπτών και θεατών στα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά αθλήματα.

 Κάθε σχολείο στα πλαίσια της Μαθητιάδας έχει στη διάθεσή του ένα τουριστικό περίπτερο, για να προβάλει το Δήμο, το Νομό ή τη χώρα του, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

 Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα (δημόσια, ιδιωτικά, ΣΜΕΑ). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επίσης όλα τα σχολεία του εξωτερικού, τα τμήματα μητρικής γλώσσας, καθώς επίσης και ελληνικοί σύλλογοι του εξωτερικού στα οποία φοιτούν Έλληνες μαθητές και καλύπτουν τις ηλικίες των 12 έως 15 ετών.

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ