ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΓΡΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ

Κοινοποίηση

Τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη του ΤΕΕ στην υλοποίηση του δίκαιου και διαχρονικού αιτήματος για τη θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους ύδατος, ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα νερά της λίμνης Κρεμαστών, ζητά με επιστολή της  προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών.

Η επιστολή στάλθηκε σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε στα γραφεία του ΤΕΕ στο Σύνταγμα, στα μέσα Δεκέμβρη 2016,   μεταξύ του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Νικολάου Στασινού  και της Αδελφότητας  Γρανιτσιωτών.

Αναλυτικά η επιστολή

<<Κύριε  Πρόεδρε,

Ως γνωστόν η ΔΕΗ, καθιερώθηκε και αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο κυρίως λόγω των μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων της. Το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και βασικός πυλώνας της ΔΕΗ, είναι των Κρεμαστών που τροφοδοτείται από τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της ομώνυμης λίμνης.

Για να γίνει η λίμνη των κρεμαστών, θάφτηκαν ολόκληρα χωριά, ξεριζώθηκε κόσμος, πνίγηκαν εκκλησίες, αφανίστηκαν πολιτιστικά μνημεία, καταστράφηκαν σπίτια, χωράφια, περιουσίες και προκλήθηκαν ως γνωστόν οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην περιοχή.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται  τα νερά των μεγάλων ποταμιών του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και των παραποτάμων τους, χωρίς να αποδώσει κάτι  σημαντικό στην Ευρυτανία και ιδιαίτερα στη φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας που έχει το γηραιότερο πληθυσμό, στη Δυτική Ευρυτανία.

Αποτιμώντας σήμερα

 τα τεράστια κέρδη που αποκόμισε για δεκαετίες η ΔΕΗ και την κατάσταση που βρίσκεται η Ευρυτανία και κυρίως η Δυτική, κρίνεται αναγκαίο και δίκαιο το αρμόδιο Υπουργείο (Υ.Π.Ε.Κ.Α.)    να ανταποκριθεί θετικά στη  θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους ύδατος σύμφωνα με το Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. To  συγκεκριμένο τέλος αποδίδεται ήδη από τις μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικές μονάδες.

 

Δηλαδή τα μικρά υδροηλεκτρικά,  που θεωρούνται  σταθμοί  ΑΠΕ αποδίδουν  σχετικό τέλος της τάξης του 3%, και συμβαίνει το παράλογο να είναι μηδενική η ανταπόδοση από την λειτουργία μεγάλων σταθμών με κατά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 

Η ΔΕΗ είναι γνωστό, επίσης, ότι αποδίδει σημαντικά χρηματικά ποσά  σε οικισμούς όπου υπάρχουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα κ.λ.π.

 

Παράλληλα η ΔΕΗ, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, οφείλει  στο πλαίσιο της επίδειξης του κοινωνικού της προσώπου, να αναλάβει σημαντικές αποφάσεις, όπως,:

 

-Να μειώσει την τιμή του ρεύματος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ευρυτανία, για να διευκολύνει τις υπάρχουσες και να αποτελέσει κίνητρο σε νέες που θα αναπτυχθούν

-Να μειώσει την τιμή του ρεύματος  στους υπερήλικες μόνιμους κατοίκους της Ευρυτανίας 

-Να αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων του Δήμου Αγράφων κατά τα πρότυπα των προγραμμάτων “ESCO” όπου η δαπάνη του έργου ενεργειακής αποκατάστασης των κτιρίων αποπληρώνεται προοδευτικά από την εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας.

-Να αναλάβει η ΔΕΗ την ενεργειακή αναβάθμιση και συνεπώς οικονομίας του Δημόσιου Φωτισμού

-Να  ιδρυθεί φορέας για την από κοινού με τη ΔΕΗ διαχείριση της λίμνης των Κρεμαστών. 

-Να αναλάβει πρωτοβουλίες  βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, της υγείας  και του πολιτισμού

 

κ. Πρόεδρε

Ζητάμε τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη του ΤΕΕ στην υλοποίηση του δίκαιου και διαχρονικού αιτήματός μας για τη θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους ύδατος και της επίδειξης από τη ΔΕΗ του Κοινωνικού της προσώπου με τις σημαντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που προτείναμε.

 Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περεταίρω διευκρίνιση και συνεργασία>>.

 

 

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καταρρέουν καθώς οι απαιτήσεις AI εκτινάσσονται στα ύψη

πηγή:zougla.gr H τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί την εντατική λειτουργεία του υπολογιστής και αυτό δημιουργεί προβλήματα… «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τη generative τεχνητή νοημοσύνη», λέει η

Read More »

📀 ZAF – «TRUE LOVE STORΥ part 1»

Ο ZAF, ο πολυτάλαντος και hot newcomer που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από το πρώτο κιόλας hit του, το «Πες», επανέρχεται δυναμικά και παρουσιάζει το

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ