«ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2021» από το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

Κοινοποίηση

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, γιορτάζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στην Ευρυτανία από το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού της Ευρυτανίας και την Π.Ε. Ευρυτανίας με
δράσεις για όλους.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε ήδη από το 1977, τη 18 η Μαΐου ως Διεθνή
Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο τα περισσότερα μουσεία του κόσμου, συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή πολιτισμού με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Στις δύσκολες αυτές μέρες και λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή υγειονομική συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 θα εορταστεί και φέτος ψηφιακά.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕ Ευρυτανίας με το Κ.Ι.Π.Ε. οργανώνει ένα διήμερο διαδραστικών εκδηλώσεων πολιτισμού σε ζωντανή μετάδοση από το Μουσείο για
μαθητές και ενήλικες.

Οι εκδηλώσεις και των δύο ημερών, θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα zoom, Θέμα:«ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2021» από το Κ.Ι.Π.Ε.

1η ημέρα- Τρίτη 18 Μαϊου 2021, ώρα 18.00 μ.μ. Zoom Meeting ID: 997 5600 9547 Passcode: 575163

Θέμα :«ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2021» από το Κ.Ι.Π.Ε.

2η ημέρα- Τετάρτη 19 Μαίου 2021, ώρα 18.00 μ.μ. Zoom Meeting ID: 958 4577 0269 Passcode: 178246

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

18/5/2021

Ώρα 18:00-21:00
18:00- 18:15 Μποτονάκη Αλεξάνδρα : Συντονισμός-Παρουσίαση εκδήλωσης

18:15-18:30 Δημητρίου Ιωάννης : «Η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (VR) για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρυτανίας- Διαδραστικό Μουσείο»
18:30-18:45 Παναγιωτοπούλου Μαρία ΓAK Ευρυτανίας: « Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση»
18:45- 19:00 Ζιώγα Ηλ.- Αθανασιάς Αθ.: «Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2021 ΚΙΠΕ» καλλιτεχνικός σχεδιασμός/ επιμέλεια εκδηλώσεων

19:00-19:30 Αφηγήσεις: «Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» Τσούτσικα Αγγελική: «Ενθύμηση Καραϊσκάκη» Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραϊσκος ήταν Έλληνας Επαναστάτης. Υπήρξε σπουδαίος αρματωλός καπετάνιος των Αγράφων και μεγάλος στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Ανάγνωση ενθύμησης από τη Μονή Τατάρνας. Κολλημένος Δημήτριος: «Ενθύμηση Μπότσαρη» Μάρκος Μπότσαρης: Καπετάνιος των Σουλιωτών. Έπεσε μαχόμενος τον Αύγουστο του 1823 στο Κεφαλόβρυσο. Ανάγνωση ενθύμησης από τη Μονή Τατάρνας.

19:30-21:00 «Ευρυτανικές κατασκευές στο πι και φι» Κατασκευάζουμε κομμάτια της Ευρυτανικής γης παρέα με τους μικρούς μας φίλους. Μαθαίνουμε την ιστορία μέσα από τη σύνθεση απλών υλικών και της τέχνης. Βρίσκουμε καθημερινά υλικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι και κατασκευάζουμε την ιστορία του τόπου μας.Κεφαλάς Κωνσταντίνος: «Το Εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου». Το Εκκλησάκι το Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο απέναντι από την πόλη του Καρπενησίου. Πρόκειται για σταυροειδή ναό με τρούλο που χτίστηκε το 1886. Για την κατασκευή θα χρειαστούμε: χάρτινο κουτί, κόκκινες χαρτοπετσέτες, αλουμινόχαρτο, χαρτοταινία, κόλλα, ψαλίδι, γόμα, μολύβι, χρώματα. Τσούτσικα Αγγελική: «Τα ψηλά βουνά» Με αφορμή το βιβλίο Ψηλά Βουνά του Ευρυτάνα λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου και τις εικόνες των Ευρυτανικών ψηλών βουνών που βλέπουμε όλοι γύρω μας θα κάνουμε μια κατασκευή κάρτας. Για την κατασκευή της κάρτας θα χρειαστούμε: 2 κόλλες χαρτί, ένα μολύβι και μια γόμα, ένα ψαλίδι και χρώματα της αρεσκείας μας.

Καρφή Μαρία: «Η παραδοσιακή φορεσιά» Η παραδοσιακή ελληνική φορεσιά κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Δημιούργημα με καλλιτεχνική αξία απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την κοινωνία. Για την φορεσιά του τσολιά θα χρειαστούμε: 1 κόλλα χαρτί, μολύβι, ψαλίδι, κόλλα, μαρκαδόρους και δύο λευκές χαρτοπετσέτες Σαλαμαρά Αντωνία: «Ο Πύργος του Καραϊσκάκη» Ο Πύργος του Καραϊσκάκη ένα οχυρωματικό έργο του 17ου αι. για την προστασία της Μονής Προυσού. Για την κατασκευή θα χρειαστούμε: 1 κουτί από γάλα- χυμό, 3 κόλλες Α4 λευκές, κόλλα, ψαλίδι, χρώματα. Προαιρετικά για βάση θα χρειαστούμε: 1 κομμάτι από χάρτινο σκληρό κουτί, παλιές εφημερίδες, 2 λευκές κόλλες Α4.

19/5/2021 Ώρα 18:00-21:00
Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων «Ο μαγικός κόσμος του VR» Ελάτε να γνωρίσουμε τις VR παραγωγές του ΚΙΠΕ και να ανακαλύψουμε τον τρόπο κατασκευής τους. Εργαστήρια εικονικής πραγματικότητας, για μαθητές και ενήλικες, σε σχεδιαστικό πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης και δημιουργία τριασδιάστατων μοντέλων σε ένα εικονικό περιβάλλον.

Ζιώγα Ηλιάνα: «Η τρισδιάστατη απεικόνιση στα μουσεία: Η πρώτη VR παραγωγή για το 1821 παρουσιάζεται στην Ευρυτανία» Κεφαλάς Κωνσταντίνος: «Εργαστήριο τρισδιάστατης απεικόνισης 3D».

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ