Διαμαρτυρία Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι» για τα έργα στο Γυμνάσιο Καρπενησίου

Κοινοποίηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι» με ικανοποίηση παρατηρούσε έως σήμερα την πρόοδο των εργασιών ανάπλασης του προαύλιου χώρου του ιστορικού Γυμνασίου Καρπενησίου, της Βασικής Βιβλιοθήκης, του αμφιθεάτρου με όλα τα συνοδά έργα. Ωστόσο, η ικανοποίηση μετατράπηκε σε δυσάρεστη έκπληξη όταν είδαμε την εφαρμογή της αρχιτεκτονικής μελέτης για την πύλη του σχολικού προαυλίου, η οποία αποτελεί μια κατασκευή από εμφανές μπετόν μεγάλων διαστάσεων, η οποία δεν έχει καμιά συνάφεια με το κυρίως κτίριο που είναι το λιθόκτιστο Γυμνάσιο.

Το εν λόγω κτίριο του Γυμνασίου είναι από τα πιο ωραία, επιβλητικά και ιστορικά κτίσματα της πόλης μας, με έντονο αποτύπωμα στη μνήμη χιλιάδων Ευρυτάνων που πέρασαν από τα θρανία του σε καλές και δύσκολες εποχές.

Κατ΄ αρχάς κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 με εισφορές της τοπικής κοινωνίας, των Ευρυτάνων της Αθήνας και των αποδήμων στην Αμερική, για να καταστραφεί το 1943 από τους Ναζί και να ξανακτιστεί μετά την απελευθέρωση με απόλυτο σεβασμό στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του. Ακόμη και η επέκταση, που έγινε στη δεκαετία του 1970, έγινε με προσήλωση στις λεπτομέρειες των αρχικών σχεδίων και της ορεινής αρχιτεκτονικής παράδοσης.

Το 2017 αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, κ.λπ., σε συνδυασμό με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Βασικής Βιβλιοθήκης. Τα έργα προχωρούν, με κατά το μάλλον ή ήττον ικανοποιητικό έως τώρα αισθητικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή της πύλης εισόδου στον προαύλιο χώρο. Τα έργα προοιωνίζονται ένα τεραστίων διαστάσεων πρόπυλο, ύψους 6 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, που ουδεμία συνάφεια έχει με τον χώρο και εκμηδενίζει το κύριο κτίριο του Γυμνασίου. Ουσιαστικά το κρύβει από την ανεμπόδιστη θέα των περιπατητών, ενώ οι μαθητές που θα προαυλίζονται θα βλέπουν στην πύλη μια κατασκευή από εμφανές μπετόν ύψους όσο ένα διόροφο κτίριο, πλαισιωμένο από πολύχρωμους κοιλοδοκούς και γαλβανισμένα σίδερα.

Ο Σύλλογος εκφράζει τις επιφυλάξεις και την αντίθεσή του για:
1. Την κλίμακα της πύλης εισόδου, δηλαδή το μέγεθός της σε σχέση με το μέγεθος του ιστορικού κτιρίου του Γυμνασίου.
2. Την παρεμπόδιση της θέασης του ιστορικού κτιρίου από τον περιπατητή ή τον διερχόμενο αυτοκινητιστή.
3. Τα υλικά που χρησιμοποιεί (εμφανές μπετόν, γαλβανισμένες κοιλοδοκούς).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», η συντριπτική πλειονότητα των μελών του οποίου ήταν μαθητές του ιστορικού γυμνασίου και έχουν ζωντανές μνήμες από αυτό, αφού συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής 31/5/2020 και συζήτησε για το πρόβλημα αυτό, αποφάσισε:
► Να έλθει να έλθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκομένους φορείς (Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, Αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, Βουλευτή) ώστε να τους γνωστοποιήσει την άποψη του και να τους ζητήσει τις θέσεις τους.

Η κινητοποίησή μας, όπως και άλλων συμπολιτών μας, είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης, το απόγευμα της Δευτέρας 1 Ιουνίου 2020, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, παρουσία του μελετητή-αρχιτέκτονα του έργου. Στη σύσκεψη αυτή πήρε μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρόεδρος του Συλλόγου, αρχιτέκτονας Μαρία Παπαϊωάννου, η οποία εξέθεσε και τεκμηρίωσε με επιστημονικά επιχειρήματα τις προαναφερθείσες ενστάσεις μας.

Έως την ολοκλήρωση της σύσκεψης αποφύγαμε να δημοσιοποιήσουμε τις διαφωνίες του Συλλόγου για να μην πυροδοτήσουμε άκαρπες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις και παρεξηγήσεις.

Ωστόσο, επειδή το μέγεθος τέτοιων έργων δεσμεύουν την πόλη και αλλοιώνουν το χαρακτήρα της για πολλά χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρπενησιωτών δηλώνει πως θα παρακολουθεί στενά την πορεία του έργου και επιμένει στην άμεση αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής μελέτης ως προς αυτό το σημείο.

Το Καρπενήσι έχει ήδη αρκετό τσιμέντο από το κύμα της αντιπαροχής, τα ιστορικά κτίρια που απέμειναν είναι ελάχιστα και χρήζουν ανάδειξης και προβολής και καμιά κατασκευή δεν μπορεί να προσβάλει την μνήμη και να απαξιώνει το ιστορικό αποτύπωμα των τοποσήμων της πόλης μας. Ο Σύλλογος θεωρεί υποχρέωσή του την έκφραση γνώμης, αλλά και την ανάληψη δράσεων, για την διαφύλαξη της ιστορικότητας και των τοποσήμων της πόλης του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας, με ευαισθησία, σύνεση και πνεύμα συνεργασίας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Μαρία Παπαϊωάννου, Δημήτρης Ευαγγελοδήμος, Γιώργος Λάγαρης, Γιάννης Μπομποτσιάρης, Γιάννης Φούφλιας.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ