Δήλωση του Προέδρου του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Αθανάσιου Λυκόπουλου με αφορμή τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού κ.Τσίπρα και κυβερνητικού κλιμακίου στη Λαμία.

Κοινοποίηση

 

Τις μέρες αυτές, επισκέπτεται τη Λαμία ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο κυβερνητικό κλιμάκιο. Θα ήταν ευχή όλων μας να μην κυριαρχήσουν η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και η συνήθης πολιτική διαχείριση. Αλλά ο ειλικρινής διάλογος, η διάθεση αυτοκριτικής, η θέληση να βρεθούν λύσεις, η αποφασιστικότητα να υπάρξουν αποτελέσματα.

 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε στους επισκέπτες -και πρώτα στον Πρωθυπουργό με τον οποίο μάλιστα έχουμε κοινά πεδία αναφοράς αφού έχουμε κάνει παρόμοιες σπουδές- τα πιο καίρια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος της χώρας, αλλά και η τοπική κοινωνία.

 

Είναι κοινός τόπος ότι ο τεχνικός κλάδος βιώνει τη χειρότερη περίοδο άσκησης της δραστηριότητάς του. Στην έλλειψη τεχνικού αντικειμένου και το ασαφές επενδυτικό περιβάλλον, προστέθηκαν η φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξή μας. Το αποτέλεσμα; Μεγάλο πλήθος μηχανικών και επιστημόνων εγκαταλείπουν το επάγγελμα, πολλοί οδηγούνται στη μετανάστευση και οι υπόλοιποι συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες που δείχνουν ανυπέρβλητες.

 

Το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης για όλα αυτά έχει η κυβερνητική πολιτική. Χωρίς σχεδιασμό –εκτός και αν αποτελεί σχέδιο η προσπάθεια εξόντωσής μας- χωρίς όραμα, χωρίς αποτελεσματικότητα. Παρόμοια κακή είναι δυστυχώς και η κατάσταση που επικρατεί στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους αλλά και στους συμπολίτες μας.

 

Στο τοπικό επίπεδο, η κατάσταση δυστυχώς επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο: οι διαρκείς αναβολές στην επανεκκίνηση του Νοτίου τμήματος του Ε-65, η έλλειψη προγραμματισμού στο τμήμα Λαμία–Αντίρριο, οι ελάχιστοι πόροι για τη συντήρηση και την προστασία των ενδοπεριφερειακών αρτηριών, μας στερούν αναπτυξιακές προοπτικές και δημιουργούν ζητήματα οδικής ασφάλειας.

 

 

Όλα αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα. Αλλά και εντωμεταξύ, είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα ενέργειες για να αλλάξει το κλίμα: Η άρση της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η άμεση εκκίνηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για κατοικίες και δημόσια κτίρια, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, η ενεργοποίηση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, η ενδυνάμωση του πανεπιστημίου, η έναρξη κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου και η δυνατότητα χρήσης του από τους συμπολίτες μας, η ουσιαστική αντισεισμική πρόληψη και προστασία μέσω του ελέγχου των δημόσιων κτιρίων σε μια περιοχή που ιστορικά έχει πληγεί από έντονα σεισμικά φαινόμενα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία δυνατή πρώτη δέσμη ενεργειών.

 

Αν υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον και όχι διάθεση η κυβέρνηση να μείνει μόνο στην εικόνα, οι μηχανικοί είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην επίλυση των κοινών προβλημάτων. Χωρίς ασάφειες, πισωγυρίσματα και προσωπικές στρατηγικές. Με πρακτικό πνεύμα, ανοιχτό μυαλό, χρονικό προσδιορισμό και σχέδιο.

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΣ

 

 

 

 

 

Λυκόπουλος Αθανάσιος

 

 

 

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καταρρέουν καθώς οι απαιτήσεις AI εκτινάσσονται στα ύψη

πηγή:zougla.gr H τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί την εντατική λειτουργεία του υπολογιστής και αυτό δημιουργεί προβλήματα… «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τη generative τεχνητή νοημοσύνη», λέει η

Read More »

📀 ZAF – «TRUE LOVE STORΥ part 1»

Ο ZAF, ο πολυτάλαντος και hot newcomer που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από το πρώτο κιόλας hit του, το «Πες», επανέρχεται δυναμικά και παρουσιάζει το

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ