Είκοσι πέντε (25) χρόνια Κατσαντώνεια

Κοινοποίηση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη, στην γενέτειρα του στον Μάραθο, την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, από το Δήμο Αγράφων σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Μαράθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαραθιωτών.

Φέτος, συμπληρώθηκαν εικοσιπέντε χρόνια «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ», αλλά και διακόσια δέκα (210) χρόνια από το θάνατο του Κατσαντώνη.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγίων Ταξιαρχών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του χωριού, όπου υπάρχει η προτομή του Κατσαντώνη. Αμέσως ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής χαιρέτισε την εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Δήμαρχος, αναφέρθηκε και στις διαδικασίες για τις επετειακές και τιμητικές εκδηλώσεις για το 1821, εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια  ελεύθερης Ελλάδας που ξεκίνησε ο Δήμος Αγράφων.

Στις φετινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι Μαραθιωτών που έφυγαν από το Μάραθο το 1795. Ο κ. Γρηγόρης Ψαρογιώργος, ένας εκ των εκπροσώπων, απόγονος των «Γαλαναίων», ιδιαίτερα συγκινημένος, αλλά ταυτοχρόνως και πολύ περήφανος, στον χαιρετισμό του έκανε αναφορά για το πως οι πρόγονοι του έφυγαν από το Μάραθο με το όνομα «Γαλανός» και πως το όνομά τους άλλαξε σε «Ψαρογιώργος».

Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Ηλία Μπουμπουρή, ο οποίος πριν 25 χρόνια, την πρώτη χρονιά που εορτάστηκαν τα Κατσαντώνεια, εκφώνησε και τότε τον πρώτον πανηγυρικό λόγο. Πανηγυρικός, που τότε είχε γράψει ο αείμνηστος ιστορικός Δημήτρης Σταμέλος, και τον 25χρονο πανηγυρικό τον έγραψε η ίδια η ιστορία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπουμπουρής.

Ο κ. Ηλίας Μπουμπουρής και ο Κώστας Μπουμπουρής ήταν από τους πρωτεργάτες που ασχολήθηκαν για να πραγματοποιηθούν τα Κατσαντώνεια και να καθιερωθούν στο πέρασμα του χρόνου.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Τάκης και κ. Μάκκας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Φεγγούλη, κ. Κ. Μάκκας  και κ. Κατσιφός, ο Πρόεδρος της ΤΚ Μαράθου κ. Μπαλωμένος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Χρύσως κ. Καρανίκας, εκπρόσωπος του Α.Τ. Αγράφων, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπούρας και Μαραθιώτες και πάρα πολλοί επισκέπτες.

Στη συνέχεια ακολούθησε κέρασμα – γεύμα σε όλους προσφορά του Δήμου Αγράφων.

 

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ