Ενάντια στο «ξεκοίλιασμα» των βουνών των Αγράφων με την εγκατάσταση ΒΑΠΕ δηλώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων κ.Αλέξης Καρδαμπίκης

Κοινοποίηση

«ΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό το Δήμο Αγράφων είναι η τοποθέτηση ΒΑΠΕ (βιομηχανικές συστοιχίες ανεμογεννητριών) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα βουνά μας, που είναι χαρακτηρισμένα NATURA 2000.

Ειπώθηκαν πολλά, άλλα αποσιωπήθηκαν, άλλα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (Α/Γ). Κατά τη γνώμη μου, εφόσον προχωρήσει η δήθεν επένδυση με αυτούς τους όρους, θα έχει υπονομευθεί κάθε προσπάθεια και προοπτική πραγματικής ανάπτυξης για την περιοχή των Αγράφων.

Οι δρόμοι των 12-25μ. πλάτους που θα ανοιχθούν, οι ισοπεδωμένες κορυφές και η αποψίλωση του δάσους θα προκαλέσουν τεράστιες κατολισθήσεις. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο διατίθενται τεράστια ποσά για τις κατολισθήσεις που προκαλούνται εξ αιτίας της σύνθεσης των εδαφών, κυρίως την χειμερινή περίοδο και σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

Όσοι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα έλθει, αν δημιουργήσουμε σεληνιακό τοπίο στα βουνά μας, κάνουν λάθος. Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της πολύπαθης Δυτικής Ευρυτανίας αποτελεί η βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και κυρίως των δρόμων σύνδεσης με άλλους νομούς.

Ο Παραμεγδόβιος, για παράδειγμα, που αλλάζει τα δεδομένα σε όλους τους τομείς για την Δ. Ευρυτανία, παραμένει ακόμη στα χαρτιά και ουδείς πλέον ασχολείται επισταμένως με την ολοκλήρωσή του. Η αξιοποίηση της λίμνης, ο δρόμος για τα Άγραφα, ο δρόμος Λαμία-Καρπενήσι και άλλοι τομείς, όπως ο ορεινός, θρησκευτικός, πολιτιστικός τουρισμός, η κτηνοτροφία, η δεντροκομία, η αξιοποίηση των φρούτων του δάσους, οι βιοτεχνίες και οι μεταποιητικές μονάδες παραδοσιακών προϊόντων, τυροκομεία, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, τα δασικά φυτώρια, η διαχειριστική υλοτομία, η εκτροφεία θηραμάτων, η ορεινή αγελαδοτροφία είναι μόνο μερικές από τις παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν. Δυστυχώς τα θυμούνται μόνο, όταν πλησιάζουν οι εκλογές και κάποιοι τα αγνοούν ηθελημένα.

Επειδή στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Αγράφων και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που επικοινωνώ μαζί σας, συχνά μου τίθεται το ερώτημα ποια θέση έχω σχετικά με την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στα Άγραφα, είναι υποχρέωσή μου να ξεκαθαρίσω δημόσια τη θέση μου:

  1. Είμαι ενάντια στο «ξεκοίλιασμα» των βουνών και στην καταστροφή του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που είναι το φυσικό περιβάλλον και το κάλλος του τοπίου. Μάλιστα, όταν πρόκειται για τα Άγραφα, μια από τις πέντε καθαρότερες περιοχές του πλανήτη, κατά την UNESCO. Αυτόν τον τόπο, τον τόπο μας οφείλουμε τον προστατεύσουμε και να τον κρατήσουμε ανέγγιχτο από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
  2. Δεσμεύομαι ότι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας Δημοτικής αρχής, θα είναι το θέμα των ανεμογεννητριών, όπου ανοιχτά και ξεκάθαρα θα τοποθετηθούν οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Η δική μου εισήγηση, που θα ζητήσει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα λέει ότι: «Ο Δήμος Αγράφων μόνος του ή σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, αποφασίζει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε εργασίες εγκατάστασης και να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες αδειοδοτήθηκαν τα δυο αιολικά πάρκα στις θέσεις Γραμμένη- Τούρλα-Καρνόπι και Μιχός-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα».
  3. Με δημόσια πρόσκληση, θα ζητήσουμε από όλους τους θεσμικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν, όπως έδειξαν την ίδια ευαισθησία πριν από λίγα χρόνια και για τα αιολικά πάρκα, που επρόκειτο να εγκατασταθούν στο Δήμο Καρπενησίου.

 

Τέλος, ο Δήμος Αγράφων θα είναι σε εγρήγορση μαζί με τους κατοίκους, τους φορείς και τις συλλογικότητες ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση Α/Γ, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, με σύγχρονη διάλυση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της τοπικής οικονομίας, καθώς και δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των οργανισμών.

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καταρρέουν καθώς οι απαιτήσεις AI εκτινάσσονται στα ύψη

πηγή:zougla.gr H τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί την εντατική λειτουργεία του υπολογιστής και αυτό δημιουργεί προβλήματα… «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τη generative τεχνητή νοημοσύνη», λέει η

Read More »

📀 ZAF – «TRUE LOVE STORΥ part 1»

Ο ZAF, ο πολυτάλαντος και hot newcomer που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από το πρώτο κιόλας hit του, το «Πες», επανέρχεται δυναμικά και παρουσιάζει το

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ