Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Κοινοποίηση

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε η ΥΑ 133529/17-08-2018 με ΘΕΜΑ: «Κατάταξη σε αξιολογικές κατηγορίες και καθορισμός δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Η ΥΑ αυτή, θα επιφέρει την αλλαγή ζώνης σε εκατοντάδες Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, καθώς επίσης και το γεγονός ότι κάποια από αυτά θα πάψουν να θεωρούνται δυσπρόσιτα. Σε ότι αφορά δε  την Ευρυτανία, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στον υποβιβασμό της πόλης του Καρπενησίου σε 2 μόρια από 5 που ήταν πριν.   

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως κατεύθυνση, τη μείωση των μορίων ανά σχολική μονάδα, πράγμα που θα επιφέρει βαρύτατες συνέπειες στην γενικότερη λειτουργία των σχολείων και στο ανθρώπινο δυναμικό του. Συγκεκριμμένα:

 • Θα αυξηθεί ο απαιτούμενος, κατώτατος αριθμός, μαθητών για την δημιουργία κάθε είδους τμημάτων, (γενικής παιδείας, επιλογής, προσανατολισμού, κατευθύνσεων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ) λόγω της ανακατάταξης του σχολείου σε άλλη δήθεν «ευμενέστερη» κατηγορία.
 • Θα καταργούνται, ευκολότερα πλέον, ολιγομελή τμήματα. Διότι η ύπαρξη τους θα επαφίεται στην κρίση του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας για την κατ’ εξαίρεση λειτουργία τους.
 • Θα δημιουργούνται τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών, υπονομεύοντας έτσι τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας.
 • Η συρρίκνωση αυτή πλήττει ακόμα περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των πιο φτωχών και ευάλωτων παιδιών.
 • Καθιστά πολλά σχολεία και κυρίως αυτά που ως τώρα χαρακτηρίζονταν ως δυσπρόσιτα και τώρα «αποχαρακτηρίστηκαν», μη επιθυμητά από τους εκπαιδευτικούς. Διότι το κίνητρο της αυξημένης μοριοδότησης αποτελούσε το καθοριστικό κριτήριο για πολλούς συναδέλφους μας, μόνιμους ή αναπληρωτές, ώστε να επιδιώξουν να εργαστούν σε αυτά.
 • Απειλούνται τα εργασιακά δικαιώματα των μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσα από τη μείωση των κενών, την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, την εξακολούθηση των μη διορισμών, την αυξημένη μετακίνηση τους από σχολείο σε σχολείο αφού δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η συμπλήρωση ωραρίου σε ένα σχολείο.
 • Μπαίνει σε σοβαρό κίνδυνο το ισχνό Επίδομα Προβληματικής Περιοχής που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί της πόλης του Καρπενησίου αλλά και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι της πόλης, αφού η χαμηλή μοριοδότηση των σχολείων μπορεί να αποτελέσει αρνητική προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος. 
 • Καθίσταται πλέον πολύ δύσκολη έως αδύνατη η δυνατότητα μετάθεσης για συναδέλφους που υπηρετούν στο Καρπενήσι και έχουν άλλο τόπο συμφερόντων.

Ως Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών καταγγέλλουμε την παραπάνω εγκύκλιο και απαιτούμε για μια ακόμη φορά από την κυβέρνηση:

 1. Να δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες των μαθητών, να διευκολύνει το δύσκολο έργο μας, να στηρίξει τη λειτουργία των σχολείων και να προχωρήσει τώρα σε μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
 2. Να αποσύρει την συγκεκριμένη Υ.Α. και να κατατάξει τα σχολεία της πόλης του Καρπενησίου με βάση τις προτάσεις που καταθέσαμε στο ΠΥΣΔΕ Ευρυτανίας ( 7 μόρια για το Καρπενήσι και χαρακτηρισμός δυσπροσίτων όλων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας του νομού).
 3. Μέγιστος αριθμός μαθητών 20 στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τους συναδέλφους δημόσιους υπαλλήλους του νομού αλλά και την τοπική κοινωνία, να αντιδράσουν άμεσα, δυναμικά και συντονισμένα στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που επιχειρείται με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, που αν εφαρμοστεί, θα πλήξει άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία του νομού και θα φαλκιδεύσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα στην πόλη του Καρπενησίου.

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δελτίο Τύπου κινητικότητας Erasmus+

Στο διάστημα από Δευτέρα 10 έως και το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε κινητικότητα στη πόλη Sivas (Σεβάστεια) της Τουρκίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Read More »

🚵 «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ – Το πράσινο BREVET”

Με εκκίνηση και τερματισμό το Καρπενήσι  διεξάγεται σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου για 2η συνεχόμενη χρονιά το απαιτητικό Brevet 200 χιλιομέτρων με τίτλο “Ευρυτανία, το πράσινο

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ