Μητσοτάκης: Eθνικό lockdown για τρεις εβδομάδες – Τρια νέα επιδόματα

Κοινοποίηση

Το δεύτερο εθνικό lockdown στη χώρα, λίγους μήνες μετά το πρώτο, ανακοινώνει αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες.

Οι μετακινήσεις θα γίνονται μέσω SMS στο 13033, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια θα κατεβάσουν ρολά, οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι φούρνοι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα ειδικά σχολεία.

Κλειστά θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας, στα οποία θα ισχύει καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

«Είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα θα μας βοηθήσουν να ‘πνίξουμε’ το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να ζήσουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο», είπε ο πρωθυπουργός.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οδηγός στις αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα.

Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη στεναχώρια, ανησυχία και φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που ανακοινώνονται σήμερα.

Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στο εύλογο, όπως είπε, ερώτημα, γιατί το κυβερνητικό επιτελείο δεν περίμενε να δει πώς θα αποδώσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Η εκθετική αύξηση αυτό το 5ήμερο με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Ναι, υπάρχει περίπτωση τα μέτρα να δούλευαν αλλά αν δεν δουλεύουν η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν αφόρητη και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω».

Τρια νέα μέτρα στήριξης

Παράλληλα προανήγγειλε τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης:

  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, πέραν του δώρου.
  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.
  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες επιδοτήσεις ενοικίου, οι λεπτομέρειες για τις οποίες θα εξειδικευτούν σε δεύτερο χρόνο.

170 νέες εισαγωγές ανά ημέρα

Μετά τον πρωθυπουργό τον λόγο πήρε ο καθηγητής επιδημιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος αυτήν την ώρα παρουσιάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας που κατέστησαν αναγκαίο το νέο lockdown.

Παρουσιάζοντας μια σειρά σχεδιαγραμμάτων, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος είπε ότι «ποτέ ξανά στην ιστορία της Ελλάδας, δεν είχαμε πάνω από 1.600 νοσηλευόμενους από πνευμονία».

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για κατά μέσο όρο 170 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.

«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα με υπομονή και ελπίζω ότι θα τον ξεπεράσουμε», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Μετά τις ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 15:00 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Επιπλέον στις 6 το απόγευμα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

πηγή:CNN.gr

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ