Οι μαστοί των Αθηνών, Αντώνης Ε. Χαριστός, εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ

Κοινοποίηση

Τον Μάρτιο του 2021 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα ΟΙ ΜΑΣΤΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ του φίλου και συγγραφέα Αντώνη Ε. Χαριστού από τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ. Το έργο προλογίζει ο εξαιρετικός φίλος Γεώργιος Ορφανίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Φιλόλογος της Ελληνικής και της Ιταλικής. Πρόκειται, για ένα έργο κυρίως ηθογραφικό, με ιστορικά και τοπογραφικά στοιχεία. Η υπόθεση του μυθιστορήματος διαδραματίζεται τέλη του 19ου αιώνα στην Αθήνα.

Ο συγγραφέας Αντώνης Χαριστός μεταφέρει ήδη από τις πρώτες σελίδες, τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα μιας άλλης Αθήνας, κι αυτό το κατορθώνει με την υφολογία της γλώσσας και των λέξεων.
Άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας, ακούραστος εργάτης του λόγου και των λέξεων, με γνώσεις, τις οποίες διοχετεύει με φειδώ όπως και την όλη πλοκή και υπόθεση του έργου, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη έως το τέλος. Ένα μυθιστόρημα ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό και άκρως ερωτικό. Ένα έργο εποχής.

«Εν Αθήναις, στα 1893, η ατμόσφαιρα πυροδοτήθηκε απ’ τα αλλεπάλληλα κύματα δημοσιευμάτων που κατέκλυζαν απ’ άκρη σ’ άκρη την πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου. Δημοσιεύματα τα οποία αγκομαχούσαν στα χείλη επίσημων φορέων της διοικήσεως αλλά τεχνηέντως δραπέτευαν στη φαντασία παράλληλων κύκλων της καθημερινότητας. Ήτο πλέον κοινό μυστικό. Η νέα κυβέρνηση προετοίμαζε σχέδιο ολικής αναδομήσεως της πρωτευούσης στα αστικά πρότυπα των πολυπληθέστερων οικονομικών, πνευματικών και θρησκευτικών κέντρων του δυτικού κόσμου. Μία άνοιξη κοσμοπολιτισμού θα άνθιζε με ταχύτητα φωτός στις αδηφάγες διαθέσεις επίδοξων κυβερνητών τα όρια φιλοδοξιών των οποίων, στις ατομικές προεκτάσεις, αδυνατούσαν να συλλέξουν τα σχήματα του παρόντος στις πραγματικές αυτού διαστάσεις. Το κλεινόν άστυ δεν διέφερε από μια παραγκούπολη υψηλών προδιαγραφών με βοσκότοπους πλεγμένους ανάμεσα σε αρχαία μνημεία και βυζαντινά κατάλοιπα. Τα δεδομένα της τουρκοκρατίας, με τα επιδόρπια των Φράγκων που άπλωναν τα πέλματα των χάρων των έως τον Αττικό ουράνιο θόλο για σχεδόν τρεις αιώνες, αναδεικνυόταν με τρόπο ρευστό στα ανισόρροπα ερείπια ενός ακατάσχετου παρελθόντο και της συνοικίας ομόθρησκων και αλλόθρησκων σχηματισμών, στο εποικοδόμημα ενότητας που έτεινε να διαπερνά τα βήματα της ιστορίας ανάμεσα των. Κάθε φορά που οι κιτρινωπές ακτίνες του ημερήσιου συμβόλου εκτονώνοντα επί ώρες στο κεντρικό σημείο του γαλαξία οι λέξεις εκπορθούσαν τις παραδεδεγμένες αλήθειες στα μεγαλεπήβολα σχέδια των πολιτικών οραματιστών. Από κοντά οι οικονομικού κύκλοι, με επικεφαλής τον διοικητή της Εθνικής Τραπέζης, μέσω των οποίων διακορεύονταν και πολλαπλασιάζονταν ο πολιτικός παλμός της νεοτέρας Ελλάδος ».

(Οπισθόφυλλο)
Στην Αθήνα των τελών του 19ου αιώνος, πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες και τους κοινωνικούς ρόλους, ο έρωτας ξεγυμνώνεται αμόλυντος και παιγνιώδης. Οι σαρκικές απολαύσεις δονούν την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων, η κωμικότητα των οποίων κορυφώνει την τραγωδία του μέλλοντος που έρχεται με ταχύτητα φωτός.
Σύντομο βιογραφικό
Ο Αντώνης Χαριστός γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1988. Είναι φιλόλογος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο τελευταίος του μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αφορούσε το πρόγραμμα «Δημιουργικής Γραφής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Ιδρυτικό μέλος της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης από το Μάιο του 2018. Έχει εκδώσει δυο έργα πεζογραφίας: τη νουβέλα «Τέσσερις ανάσες ελευθερίας» (εκδ. Άλλωστε, Αθήνα, 2016) και το μυθιστόρημα «Μέρες νηστείας» (εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη,2018).
Παράλληλα έχει εκδώσει τα θεωρητικά έργα «Μανιφέστο Ανθρωπιστικής Τέχνης» (εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη, 2018) και «Υπερρεαλισμός και αυτονόμηση των ιδεών. Για μία νέα κατασκευή της παράδοσης.» (εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη, 2019). Έχει επιμεληθεί το σενάριο και τα κείμενα στις ταινίες μικρού μήκους της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης «Επιθυμώ», «Πολφός αίματος» (σκηνοθεσία Νατάσα Χασάκιοϊλη) καθώς και σενάριο-σκηνοθεσία στην ταινία μικρού μήκους «Ομ/φαλλός Κολπορραγίας».
Είναι αρχισυντάκτης στο ετήσιο θεωρητικό περιοδικό «Κλίβανος», στο μηνιαίο «Λογοτεχνικό Δελτίο», συλλογική έκδοση πεζογραφικού λόγου και στα «Εκδοτικά Νέα», τετράμηνης έκδοσης κριτικών αναφορών.

Γράφει: Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος, Θεολόγος, συγγραφέας, & ραδιοφωνικός παραγωγός

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δελτίο Τύπου κινητικότητας Erasmus+

Στο διάστημα από Δευτέρα 10 έως και το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε κινητικότητα στη πόλη Sivas (Σεβάστεια) της Τουρκίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Read More »

🚵 «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ – Το πράσινο BREVET”

Με εκκίνηση και τερματισμό το Καρπενήσι  διεξάγεται σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου για 2η συνεχόμενη χρονιά το απαιτητικό Brevet 200 χιλιομέτρων με τίτλο “Ευρυτανία, το πράσινο

Read More »