ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Παρουσιάσεις του τόμου «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας, Συλλογή Σπύρου Περιστέρη 1959, 1962».

Κοινοποίηση

Την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, στην Αθήνα, στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το μνημειώδες έργο: «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας, Συλλογή Σπύρου Περιστέρη 1959, 1962». Ο τόμος περιλαμβάνει 450 ανέκδοτα τραγούδια (με μουσικές μεταγραφές-παρτιτούρες, στίχους των τραγουδιών, συμπληρώματα στίχων, φιλολογικά και λεξιλογικά σχόλια, αναλυτικά θεματικά, ονομαστικά ευρετήρια κ.α.) ηχογραφημένα το 1959 και το 1962 κατά κύριο λόγο στο Καρπενήσι, αλλά και σε πολλά χωριά της Ευρυτανίας (Μικρό Χωριό, Σελλά, Στένωμα, Βούτυρο, Κερασοχώρι, Κρέντη, Δυτική Φραγκίστα, Κρίκελλο, Άγραφα, Λάσπη, Ψιανά, Ροσκά, Μυρίκη, Ψιανά, Δομνίστα, Φουρνά,Κλειτσός, Φιδάκια και Συγκρέλλο. Τα χωριά Άμπλιανη,Σιβίστα, Βίνιανη, Αγία Τριάδα, Καταβόθρα, Χόχλια και Δομιανοί αντιπροσωπεύτηκαν από τραγουδιστές που έμεναν στο Καρπενήσι.Συμμετέχουν 152 τραγουδιστές όλων των ηλικιών (6 έως 96! ετών) και 37 οργανοπαίκτες. Τον τόμο συνοδεύουν 11 cd και ένα dvd με όλο το ηχητικό υλικό. Την επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια έχει ο Αναστάσιος Ηλιόπουλος. Πρόκειται για μια μοναδική έκδοση, μια κιβωτό της μουσικής και λαϊκής μας παράδοσης, με ακούσματα τα οποία, στο μεγαλύτερο μέρος τους, δεν συναντώνται πλέον δυστυχώς στην Ευρυτανία. Στην έκδοση περιλαμβάνονται σπάνια τελετουργικά τραγούδια (Έθιμο του Στέγκου, Γαμήλια, Κάλαντα, Μοιρολόγια) και χοροί (εκτός από τους γνωστούς: Συρτό στα τρία-Αμολυτό, Συρτό 7/8 και Τσάμικο, συναντούμε τους διαφόρους τύπους του Κλειστού χορού (Κλειστό Λάσπης, Ποταμιάς, Δομνίστας, Κλειτσού-Φουρνάς), Αρβανίτικο, Κουνιστό, Μιμητικούς χορούς, Συριανό, Παπαδούλα, το Μουγγό, Αργό Συρτό 7/8, Μπεράτι, Καγκέλι, Μαζευτό ή Μαζωχτό, Γαϊτανάκι, Διπλοί χοροί: Μια παπαδιά περατιανή, Τι έχεις καημένε πλάτανε, Στην πέτρα όπου πάτησες, η Χατζίνα) και βέβαια τραγούδια της τάβλας.

(Δείτε και τη σελίδα της Ακαδημίας:

http://www.kentrolaografias.gr/el/content/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%80%CF%8D%CF%81-%CE%B4-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7-1959-1962-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-2018

 

Μέρος της δουλειάς αυτής έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τη Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων του Ι.Ν. Ευρυτάνων Αγίων και την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Καρπενησίου σε διάφορες εκδηλώσεις οργανωμένες από την Περιφέρεια και τον Δήμο Καρπενησίου (συμμετοχή σε Συνέδριο στη Φουρνά, στην Καστανιά) καθώς και από τοπικούς Συλλόγους και Δημοτικές Ενότητες.

 

Η Πανευρυτανική Ένωση ως κύριος διοργανωτής, με πρωτεργάτη τον άοκνο κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου, τον Δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος σχεδιάζει την παρουσίαση του τόμου στην πόλη του Καρπενησίου και συγκεκριμένα στην Πλατεία του Προφήτη Ηλία (Ξηριάς) στις 29 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 7:30 μ.μ., και στην πλατεία της Δομνίστας στις 13 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα την ίδια ώρα. Ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Αγράφων αντίστοιχα στην πλατεία του Κερασοχωρίου στις 30, ημέρα Δευτέρα. Η παρουσίαση του τόμου λειτουργεί ως προβολή του ανωτέρω μοναδικού έργου, αλλά και της πλούσιας ευρυτανικής μουσικής παράδοσης γενικά.

 

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο ερευνητής του Κ.Ε.Ε.Λ. (Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) και Καθηγητής Πανεπιστημίου κος Ιωάννης Καραχρήστος, καθώς και ο επιμελητής της έκδοσης Ηλιόπουλος Αναστάσιος. Θα γίνει χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και προβολέα για την πιο ζωντανή αναπαράσταση του θέματος (ήχος,  φωτογραφίες και παρουσίαση).

 

Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα (περίπου 40 λεπτών) με τραγούδια που περιλαμβάνονται στη συλλογή. Υπεύθυνη η χοροδιδάσκαλος Δήμητρα Λάππα.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω τραγούδια:


1. Καλωσόρισμα: Σε τούτ’ την τάβλα που είμαστε

2.  Εμείς εδώ δεν ήρθαμε (από τη Χόχλια)

3. Το κλήμα πό ’χεις στην αυλή (από το Μάραθο Αγράφων)
4. Γαϊτανάκι ( Διπλός χορός : Μαζευτός και Απολυτός από τον Ασπρόπυργο)

5. Όλα τα πουλάκια ζυγά-ζυγά (Κλειστός Λάσπης),

6. Βουλιώμαι μια, βουλιώμαι δυο (Κλειστός Λάσπης),

7. Τι έχεις καημένε πλάτανε (από το Βουτύρο)

8. Ένας λεβέντης χόρευι (από τη Δομνίστα)

9. Πάρε, Γιώργη μου, το βιολί (από το Μάραθο Αγράφων)

10. Την αγάπη μου την επιθύμησα (από το Κερασοχώρι)

 

Πριν από κάθε τραγούδι, θα ακούγεται ένα μικρό απόσπασμα από την αυθεντική ηχογράφηση.

 

Στη Δομνίσταειδικά θα συμμετέχει και μουσικοχορευτική ομάδα από την Άμπλιανη, (υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Χασάνου-Μάντη και του Νικολάου Μπάκα) η οποία θα παρουσιάσει επιπλέον τρία από τα τραγούδια του Στέγκου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου.

 

11. Χίλιοι μαστόροι δούλευαν (Αργός χορός του εθίμου του «Στέγκου», εορτή της Αγίας Παρασκευής)

12. Όσα λελούδια έχει η Άνοιξη

13. Βγήκα ψηλά κι αγνάντεψα – Παπαδούλα

 

Η ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης δεν έγκειται  μόνο στην παρουσίαση αυτή καθαυτή ενός σημαντικού βιβλίου, αλλά στην εκπαιδευτική διάσταση του όλου εγχειρήματος. Η 45μελής χορωδίακάνει πρόβες επί δύο μήνες, δύο φορές την εβδομάδα, για να μάθει τα παραπάνω τραγούδια προκειμένου να τα αποδώσει φωνητικά και χορευτικάντυμένη με παραδοσιακές στολές της περιοχής. Η 6μελής ορχήστρα που πλαισιώνει τον χορό, απαρτίζεται από νέους μουσικούς που κατάγονται από την Ευρυτανία. Είναι σημαντικό ότι νέοι άνθρωποι ανακαλύπτουν και ασχολούνται με το ρεπερτόριο της περιοχής, καθώς και οι περισσότεροι εξ αυτών διδάσκουν στην Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων του Ι.Ν. Ευρυτάνων Αγίων της Μητροπόλεώς μας και το μεταφέρουν στους μαθητές τους. Υπάρχει επίσης και η προοπτική ηχογράφησης του ρεπερτορίου και μελλοντικής έκδοσης αυτού καθώς και η χρήση και προβολή τους σε τηλεοπτική εκπομπή.

 

Οι μουσικοί μας είναι συγκεκριμένα οι:

1.Πολυτίμη Τόλη (καταγωγή από Βαλαώρα): τραγούδι

2.Αγγελική Παρδάλη-Σαλαούνη (καταγωγή από Σελλά): σαντούρι

3.Σάκης Καρακώστας (καταγωγή από Βράχα): βιολί

4.Βαγγέλης Μπακόπουλος (καταγωγή από Πετράλωνα): κλαρίνο

5.Δημήτρης Ρούσκας (καταγωγή από Φτερόλακκα): κρουστά

6.Νίκος Χονδραλής (Νεοχώρι Υπάτης): λαγούτο

 

Στο τέλος της εκδήλωσης θα τιμηθούν επιζώντες τραγουδιστές και μουσικοί που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις. Θα κληθούν να παίξουν ή να τραγουδήσουν κάποιοι από αυτούς.

 

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει ελεύθερο μουσικό πρόγραμμα για όλον τον κόσμο με τοπικό πρόγραμμα.

 

Τραγουδούν και χορεύουν (κατά αλφαβητική σειρά) οι:

ΑρωνιάδαΤιτίνα, Αρωνιάδας Βασίλειος, Αϋφαντή Σταυρούλα, Βροντάκη Ελένη, Γιαννιώτη Αργυρώ, Γιαννοπούλου Τούλα, Δαράβαλη Λουκία, Δαράβαλης Ιωάννης, Διώτη Φωτεινή, Θανασιάς Γεώργιος, Καλαμπάκα Ειρήνη, Καλαμπάκας Χρήστος, Καλέργη Τατιάνα, Κατσάνου Σοφία, Κατσιαρής Γεώργιος, Κατσιφού Σοφία, Κατσούδα Ελένη, Καψάλη Βασιλική, Καψάλης Πέτρος, Κοντογούνη Μαρία, Κοντοπάνου Αθανασία, Κουτρούμπα Αθηνά, Κωστής Παντελής,Λάππα Δήμητρα, Μάντζαρη Έλενα, Μαυραγάνης Δημήτριος, Μουρτογιάννης Γεώργιος, Μπόνιας Ευάγγελος, Νάκος Θεόδωρος, Παπαγεωργίου Πωλίνα, Πετροπούλου Λίτσα, Πρίμπα Ανδρομάχη, Προύσκας Στέργιος, Σαγρή Βίκυ, Σαξιαμπάνης Γεώργιος, Σβερώνη Πολυξένη, Σιταράς Χριστόφορος, Σταματελοπούλου Γεωργία, Σωτηροπούλου Χρύσα, Τόλης Θεμιστοκλής, Τσιάλτας Βαλάντης, Τσιάμης Παναγιώτης, Τσιώλη Παναγιώτα, Τσιώλης Γεώργιος, Χαντζοπούλου Μαρία.

 

 

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρέπει να απολογηθείτε κ.Δήμαρχε.

Φάνηκαν ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής και οι προτιμήσεις του νέου Δημάρχου. Έπειτα απο 35 χρόνια αδειάληπτης ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στο Δήμο Καρπενησίου το Ράδιο

Read More »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ι.Σ. 18-7-2024 / ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΣ ΠΙΣ 17-7-2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μετά τη συνάντηση του προεδρείου του την Τρίτη 16 Ιουλίου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας,

Read More »

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Χρηματοδότηση 792.000 ευρώ για την 3ετη λειτουργία ΚΔΗΦ για Άτομα με Αναπηρίες

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Χρηματοδότηση 792.000 ευρώ για την 3ετη λειτουργία Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ