Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Κοινοποίηση

Στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών για το 2018, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου πραγματοποίησαν δράση στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί. Η εκπαιδευτική δράση απευθυνόταν στους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας και διαρθρώθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες: α) περίπατος- ξενάγηση στην παλαιοχριστιανική βασιλική με επίκεντρο στα ιδιαίτερα στοιχεία που προσιδιάζουν στο μνημείο και το καθιστούν μοναδικό, όπως η ανέγερση του ναού στη θέση αρχέγονης λατρείας ( βράχος με αστρικά σύμβολα) και προγενέστερου νεκροταφείου, την ένταξή του στο περιβάλλον του αρχαίου οικισμού ( extra muros), την αρχιτεκτονική του ( βασιλική με εγκάρσιο κλίτος, τα άκρα του οποίου διαμορφώνονται ημικυκλικά) και το θεματολόγιο του ψηφιδωτού δαπέδου, β) αναζήτηση και εντοπισμός στο ψηφιδωτό δάπεδο παραστάσεων με φυτικά και ζωικά θέματα και γ) δημιουργική ενασχόληση με την κατασκευή ψηφιδωτών μοτίβων από υλικά της φύσης, όπως όσπρια, χαλίκια κλπ.

Αφού τα παιδιά ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο της Εφορείας Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κ. Αθανασία Τσόκα, στη συνέχεια κατασκεύασαν τα δικά τους ψηφιδωτά σχέδια με όσπρια και χαλίκια, για να αντιληφθούν τη δυσκολία εκτέλεσης της τέχνης του ψηφιδωτού, ενώ είχαν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις ανασκαφικές εργασίες που είναι σε εξέλιξη. Την ξενάγηση παρακολούθησαν και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης και η Αντιδήμαρχος κ Γεωργία Γκαρίλα, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τη συνέχιση και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών από την υπεύθυνη αρχαιολόγο του έργου κ. Τσόκα.  

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ