(ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟ) Μνημόνιο Συνεργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ευρυτανία

Κοινοποίηση

Μνημόνιο Συνεργασίας για την υποστήριξη και αναβάθμιση των πανεπιστημιακών δομών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) στην Ευρυτανία και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής υπέγραψαν σήμερα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, στο Καρπενήσι, οΠεριφερειάρχης ΣτερεάςΕλλάδας κ.Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ.Άρης Τασιός με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Σπυρίδωνα Κίντζιο και τους Δημάρχους Καρπενησίου κ.Νικόλαο Σουλιώτη και Αγράφων κ.Αλέξη Καρδαμπίκη.

Συγκεκριμένα, το πρώτο θεματικό πεδίο του Μνημονίου αφορά:

•Στη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας, με προϋπολογισμό 1.000.000€

•Στην από κοινού αξιοποίηση του κτηρίου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και λοιπών κτηριακών εγκαταστάσεων για:

Τη στέγαση των Εργαστηριακών Δομών του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Την κάλυψη αναγκών για τη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Αγροδιατροφής και αντιμετώπισης Αγροδιατροφικών Κρίσεων

 Την κάλυψη αναγκών για τη λειτουργία δομών διασύνδεσης στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου

 Την κάλυψη αναγκών για τη λειτουργία προγραμμάτων επιμόρφωσης στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και ΔιαΒίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ)

Την κάλυψη αναγκών για τη λειτουργία των προγραμμάτων του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας » και «Τεχνολογίας και Προηγμένων Μεθόδων Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων »

•Στην αξιοποίηση χώρων και κτηρίων της Π.Ε.Ευρυτανίας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου «EU-CONEXUS».

•Στην από κοινού σύνταξη από την Π.Ε.Ευρυτανίας και το Γ.Π.Α. ολοκληρωμένης πρότασης για τη διερεύνηση ίδρυσης νέας σχολής στο Καρπενήσι, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Γ.Π.Α., με προτεραιότητα στην Κτηνιατρική Σχολή.

Το δεύτερο θεματικό πεδίο του Μνημονίου αφορά στην από κοινού συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την σχηματοποίηση της αγροτικής ανάπτυξης εντός της Π.Ε. Ευρυτανίας μέσω της διερεύνησης ζητημάτων και εκπόνησης Ερευνών και Μελετών όπου αυτό απαιτείται, και τη διάχυση των αποτελεσμάτων σε κάθε ενδιαφερόμενο. «H Ευρυτανία και ολόκληρη η Στερέα Ελλάδα είναι ένας τόπος φιλόξενος για τους ανθρώπους, για την επιστήμη, για την πρωτογενή παραγωγή.

<<Με την υπογραφή του Μνημονίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους Δήμους μας, θεσμοθετούμε μια δυνατή συνεργασία με πολύ μεγάλη προοπτική για τον τόπο μας. Ευχαριστώ τον Πρύτανη και τους συνεργάτες του, για όσα σημαντικά κάναμε μέχρι τώρα. Προσβλέπουμε όμως και σε πολλά περισσότερα >>δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ.Φάνης Σπανός.

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ.Άρης Τασιός τόνισε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα τόσο για την Ευρυτανία, καθώς επιστεγάζεται μια συνεργασία, η οποία ανοίγει δρόμους ώστε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) να εδραιωθεί σε μια περιοχή η οποία αποτελεί φυσικό εργαστήριο. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα έχει στόχο την υποστήριξη και αναβάθμιση των πανεπιστημιακών δομών και συγχρόνως, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής στους τομείς της αγροδιατροφής, της περιβαλλοντικής οικολογίας και της αγροτικής οικονομίας, καθώς και τη σύνδεση με τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ.Φάνη Σπανό που από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της συνεργασίας με το Γ.Π.Α.αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή.

Μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την υποστήριξη και αναβάθμιση των πανεπιστημιακών δομών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) στην Ευρυτανία και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων, ο Περιφερειάρχης περιηγήθηκε στους χώρους του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους καθηγητές αναφορικά με τις ανάγκες, αλλά και τις προοπτικές των τμημάτων. Ακολούθως, ο κ.Σπανός επισκέφθηκε τον πεστροφογεννητικό σταθμό που βρίσκεται στονοικισμό Γαύρο, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του και ενημερώθηκε για τα στάδια εκτροφής της τοπικής πέστροφας, με την υψηλή διατροφική αξία και την ιδιαίτερη γεύση. Στη συνέχεια, ο κ.Σπανός πραγματοποίησε αυτοψία στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιοτης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αναβάθμισή του, μέσα από το έργο «Ανακατασκευή και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου», προϋπολογισμού 2.750.000€ . Ακολούθησε επίσκεψη στο έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και της βασικής βιβλιοθήκης του 1ου Γυμνασίου Λυκείου Καρπενησίου, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000€. Η επίσκεψητου κ.Σπανού στο Δήμο Καρπενησίου ολοκληρώθηκε με ευρεία σύσκεψη εργασίας οικονομικών φορέων στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων, το Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Καρπενησίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, με τους οποίους ο Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του είχαν έναν παραγωγικό διάλογο για το σύνολο των ζητημάτων που τους απασχολούν, αλλά και για νέες προτάσεις για δράσεις και έργα στην περιοχή, στα πεδία των υποδομών, του Τουρισμού, του Πολιτισμού, της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ.Σπανός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και επισκέπτες στην πόλη και τα χωριά του Καρπενησίου.

 

                                                                       

ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ:Πάνος Καραγιάννης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Έλενα Κανέλλου

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

3 η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας Ευάγγελος Χαϊνάς, παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024, στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ