Αναστολές Υγειονομικών || Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας

Κοινοποίηση

Δελτίο τύπου:

Σε εφαρμογή του άρθρου 206 του νόμου 4820/2021 για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας. Όσοι δεν εμβολιάζονται τίθενται προσωρινά σε καθεστώς αναστολής εργασίας, στερούμενοι του συνόλου των αποδοχών τους.

Με την παρέλευση πλέον της διετίας από την έναρξη της πανδημίας θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί το θέμα της συνέχισης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και να αναθεωρηθεί το εν λόγω άρθρο, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της αποκτηθείσας εμπειρίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τα δεδομένα της παρούσας φάσης, τα οποία είναι σαφώς διαφορετικά από τα αντίστοιχα που οδήγησαν στην επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου.

Τόσο παγκοσμίως, όσο και στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί μεταβολή στην πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα με την εμφάνιση και επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στην κοινότητα παρατηρούμε μία περισσότερο μεταδοτική αλλά λιγότερο νοσογόνο λοίμωξη. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται πλέον από ανάλογες αυξήσεις στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, δηλαδή στον αριθμό των θανάτων και των ασθενών που έχουν ανάγκη από νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα είναι σαφής η υποχώρηση των επιτακτικών υγειονομικών συνθηκών που χαρακτήρισαν το μέτρο των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υπαλλήλων ως απαραίτητο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι σημαντικές ελλείψεις στη στελέχωση των νοσοκομείων που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ασθενών. Έτσι αν προχωρήσουμε στην ανάλυση της σχέσης κόστους – οφέλους θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η παραμονή των συναδέλφων υγειονομικών σε αναστολή εργασίας με βάση την επιλογή τους να μην εμβολιαστούν μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί τη δημόσια υγεία. Απομακρυνόμαστε κατά συνέπεια από το Ιπποκρατικό «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» που συνέβαλε στην ανάπτυξη της ιατρικής ως ορθολογικής επιστήμης με διαχρονικές αρχές και αξίες.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΛΚΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΤΣΟΛΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ

Επιμέλεια:Έλενα Κανέλλου

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αντώνης Ρέμος – «Ρωτάνε»

Ο Αντώνης Ρέμος χαρίζει ακόμα μία επιτυχία, το «Ρωτάνε», το νέο single από το πρόσφατο album του «Πάντα & Ποτέ volume I», που κυκλοφορεί από

Read More »

“Εγώ είμαι η Λένα” – Η επιστροφή

Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αποκτά νέα ενορχήστρωση και επανακυκλοφορεί! Το τραγούδι “Εγώ είμαι η Λένα”, που χαρακτήρισε

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ