ΔΙΕΘΝΗΣ Ημέρα Αρχείων , 9Η Ιουνίου.

Κοινοποίηση

Τα Γενικά Αρχεία Κράτους- Αρχεία Ν. Ευρυτανίας γιορτάζουν και φέτος , για έκτη συνεχή χρονιά , την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Σας καλέσαμε για πρώτη φορά το 2013 να γευθείτε μαζί μας την Γεύση του Αρχείου. Μοιραστήκαμε στη συνέχεια (2014) την γνώση για τα μοναστηριακά αρχεία την οποία μας πρόσφερε ο ηγούμενος Ι.Μ. Τατάρνας π. Δοσίθεος. Το 2015 εντρυφήσαμε στα ιδιωτικά αρχεία: ακούσαμε τη φωνή του Φ. Τσιριγκούλη και είδαμε τη ματιά των φωτογράφων Καλαντζή . Το 2016 διερευνήσαμε στην ιστορική αλλά και στην εκπαιδευτική-παιδαγωγική λειτουργία των αρχείων . Και το 2017, προετοιμάσαμε το έδαφος για το επιστημονικό συνέδριο με θέμα την Ιστορία της πόλης μας.

Σας περιμένουμε και εφέτος στη γιορτή αυτή των αρχείων για να μοιραστούμε τη μνήμη για το περίφημο Γυμνάσιον Καρπενησίου , μια ψηλάφηση της διαδρομής του σχολείου στα 100 χρόνια λειτουργίας του (1918-2018) , με οδηγό την φιλόλογο κ. Νίκη Μπακογεώργου. Περιττεύει να αναλύσουμε τη σημασία του σχολείου για την κοινωνία όχι μόνο της πόλης αλλά και όλου του νομού. Αναδίφησε στα αρχεία του σχολείου τα οποία φυλάσσονται στα ΓΑΚ- Ευρυτανίας. Συγκέντρωσε επιπλέον αρχειακές μαρτυρίες από φωτογραφίες, εφημερίδες, προφορικές συνεντεύξεις. Έχουμε έτσι την χαρά να απολαύσουμε ένα μέρος της ερευνητικής αυτής εργασίας της κ. Νίκης Μπακογεώργου . Είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα ανοίξουν οι συνάψεις της μνήμης των κατοίκων της πόλης αλλά και ότι θα αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του σχολείου μέσα από τις αρχειακές πηγές.

Επιπλέον ο κ. Δημήτρης Βελισσάρης, καθηγητής –μαθηματικός στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου , αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε κατά την τριετή θητεία του ως αποσπασμένος στα ΓΑΚ, θα παρουσιάσει την πολύ σημαντική εργασία μαθητών του της Β΄Τάξης του ΓΕ.Λ. Καρπενησίου. Με την επίβλεψή του οι μαθητές ψηφιοποίησαν και επεξεργάστηκαν βιβλίο Μαθηματικών του 18ου αιώνα που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσού. Με τη δράση αυτή των μαθητών επιβεβαιώνεται η δημιουργική λειτουργία του σχολείου μας και σήμερα . Εξασφαλίζεται έτσι και η συνέχεια της ιστορικής διαδρομής του στο παρόν , παρέχοντας ελπίδες και για το μέλλον.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ