ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ – Η “ΚΟΠΤΟΡΑΠΤΙΚΗ” ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Κοινοποίηση

Η «κοπτοραπτική» στις αναθέσεις από το υπουργείο

 

Η ενοποίηση διαφόρων ειδικοτήτων κι η νέα παρέμβαση (ανάμεσα στις πολλές των τελευταίων χρόνων)στις αναθέσεις μαθημάτων που προχώρησε το υπουργείο Παιδείας δεν στηρίζεται σε κανενός είδους τεκμηρίωση, κινείται μόνο στην λογιστική αξιοποίησης του υπάρχοντος δυναμικού, της μείωσης του προσωπικού και της εξαφάνισης της ανάγκης διορισμών. Προωθεί το μοντέλο του καθηγητή-δασκάλου που «τα κάνει όλα και συμφέρει» υποβαθμίζοντας εκπαιδευτικούς και μαθήματα. Εντάσσεται  στην λογική ο καθένας κάνει οτιδήποτε αρκεί να μην υπάρχουν κενά και να δημιουργηθούν  «πλεονάσματα» στο όνομα μιας  τυπικής διεκπεραίωσης του ωρολογίου προγράμματος.

 Υπηρετεί επίσης την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για «εκμάθηση δεξιοτήτων» και υποβάθμισης του επιστημονικού πεδίου των μαθημάτων, θίγοντας καίρια τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.   Είναι προσαρμοσμένη στη φιλοσοφία του «Νέου λυκείου» που ετοιμάζεται,  των μαθημάτων «λίγο απ όλα»  πχ. «Σύγχρονος κόσμος» (;)  ή «Εισαγωγή στην διδασκαλία των φυσικών επιστημών» που μπορούν να «διδαχθούν» απ όλους. Αποτελεί πλήγμα στην συνολική, στέρεα επιστημονική γνώση.

Δημιουργεί   τέλος  νέες πελώριες αδικίες ( π.χ. χημικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικ. Οικονομίας, γεωπόνοι, πληροφορικής, ΤΕ στα ΕΠΑΛ κ.α. ) και εξοβελίζει ολόκληρες ειδικότητες.

Ανοίγει νέα χάσματα και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς  για «μια θέση στον ήλιο» ή καλύτερα …στο σκότος του φτηνού, υποβαθμισμένου σχολείου της αγοράς.

Μια δύσκολη έτσι και αλλιώς υπόθεση αυτή της ανάθεσης των διαφόρων μαθημάτων πρέπει να γίνει με επιστημονικά και διδακτικά κριτήρια με πνεύμα ισονομίας  και ουσιαστικό διάλογο.   Ως εκ τούτου η εγκύκλιος του Υπουργείου πρέπει να αποσυρθεί!

Πάνω από όλα η συζήτηση καθορίζεται και από τις συνθήκες  του  δημόσιου σχολείου που έχει συρρικνωθεί και υποβαθμισθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Πρέπει να προηγηθεί  μια διαδικασία ανάταξης και κανονικοποίησης με  άρση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων  και στρεβλώσεων που έχει υποστεί, με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος στην προοπτική μιας γενναίας, δημοκρατικής, εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με άμεσους στόχους :

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί με κατάργηση της ελαστικής εργασίας .

Επαναφορά του ωραρίου του 2013 , του μειωμένου ωραρίου των υπευθύνων των εργαστηρίων, των «κομμένων» μαθημάτων, ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ωρών κλπ.

 20 μαθητές στο τμήμα 15 στις κατευθύνσεις  10 στα εργαστήρια και στις  Ξένες γλώσσες με παράλληλη διδασκαλία.

Όχι στη κατηγοριοποίηση των μαθημάτων, την αντιεκπαιδευτική απαξίωση μαθημάτων ως «μονόωρα».

 Ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο από την αρχή της σχ. χρονιάς.

Νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία  που θα προάγουν την ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, την κριτική σκέψη, την ομαδική εργασία και αποτίμηση αντί των ατομικών αξιολογήσεων και εξετάσεων.

Ενιαίο (θεωρίας και πράξης) 12χρονο  υψηλής ποιότητας, δημόσιο και δωρεάν σχολείο με άρτια υλικοτεχνική υποδομή που θα χωρά όλη τη γνώση, όλα τα επιστημονικά πεδία, όλες τις ειδικότητες, όλα τα παιδιά και όλους (και ακόμη περισσότερους) εκπαιδευτικούς

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »

3 η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας Ευάγγελος Χαϊνάς, παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024, στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ