Συνέντευξη στην Έλενα Κανέλλου παραχώρησε η κα Ανθή Κοντοκώστα πρόεδρος του Συλλόγου εθελοντών Ν.Ευρυτανίας κατά των Νεοπλασματικών ασθενειών ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ

Κοινοποίηση

Με αφορμή την άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώνεται με τίτλο<<Χάρισε ζωή Ενημερώσου και γίνε σήμερα εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε την Λευχαιμία παρελθόν>>  που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο Καρπενησίου ,φιλοξενούμε στο studio μας την κα Ανθή Κοντοκώστα πρόεδρο του Συλλόγου εθελοντών Ν.Ευρυτανίας κατα των Νεοπλασματικών ασθενειών ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ . Γνωρίζουμε όλοι πως κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας ,μεταξύ των οποίων παιδιά ,καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος όπως η Λευχαιμία και το Λέμφωμα!Η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συγγενή ή εθελοντή δότη είναι πλέον η καθιερωμένη θεραπευτική μέθοδος και εδώ έρχεται το ΚΕΔΜΟΠ-ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ.

Ερώτηση:Τί είναι λοιπόν το ΚΕΔΜΟΠ και που επικεντρώνονται οι δραστηριότητες του.

Το ΚΕΔΜοΠ-ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ είναι ένα κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο πανεπιστήμιο Πατρών .Σκοπός του είναι να μαζέψει όσους περισσότερους εθελοντές δότες μπορεί στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών προκειμένου να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο στο αίμα.Όπως είπατε και εσείς ο καρκίνος στο αίμα η Λευχαιμία δηλ είναι μια ασθένεια που χτυπά μικρά παιδιά ,το λέμφωμα είναι και αυτό στην ασθένεια του αίματος ,είναι σοβαρές αιματολογικές παθήσεις και χρήζουν μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Το ΚΕΔΜΟΠ βρίσκεται στο πανεπιστήμιο Πατρών είναι κρατικό μη κερδοσκοπικό ,με πόρους από τους Συλλόγους προσπαθεί να βρεί εθελοντές και εδώ να συμπληρώσω κάτι που έμαθα πρόσφατα ,ότι το κάθε δείγμα που παίρνουνε μέχρι να σταλεί στην κεντρική τράπεζα ,θέλει αποθήκευση όπου το κάθε δείγμα κοστίζει 30 ευρώ.Όλα αυτά λοιπόν γίνονται από τους συλλόγους ,τις ημερίδες που πραγματοποιούνται όπου προσπαθούμε να μαζέψουμε εθελοντές δότες και ο κάθε σύλλογος δωρίζει ένα ποσό .Υπάρχουν πολλοί ιδιώτες που είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα και προσπαθούν να βοηθήσουν.
Ερώτηση:Ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης,έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην διαδικασία πάραυτα υπάρχει ένας φόβος..
Υπάρχει μεγάλος φόβος γιατί ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος στο ότι πλέον άλλαξε η διαδικασία ,παλιά έπερναν δείγμα από τον μυελό οστών στην σπονδυλική στήλη ,τώρα πλέον ο δότης δίνει λίγο σάλιο με την χρήση μπατονέτας .Το δείγμα αυτό στέλνετε και φυλάσσεται στην τράπεζα και μετά εάν βρεθεί συμβατός δότης γίνεται με αιμοληψία ,όπως δίνουμε το αίμα,απλά χωρίς πόνο,ανώδυνα.
Ερώτηση:Συμμερίζεστε την άποψη πως για να νικηθεί η Λευχαιμία πρέπει σήμερα ,τώρα να γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών?
Σαφώς,από προσωπική άποψη,όταν νόσησα και νίκησα τον καρκίνο δημιουργήσαμε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι κάποιοι νόσησαν κάποιοι όχι για να βοηθήσουμε απλούς συμπολίτες μας .Άρα το να δώσεις λίγο σάλιο ,λίγο αίμα ακόμη και στη φάση που θα πονούσες να δώσεις από την σπονδυλική σου στήλη μυελό τον οστών,εάν ήξερες ότι θα σώσεις μια ζωή γιατί να μην το κάνεις.Άρα συμμερίζομαι την άποψη για να νικήσουμε την Λευχαιμία, να γίνουμε όλοι δότες τώρα που πια δεν είναι επώδυνο.Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που παίρνουν από την μυελό των οστών.
Ερώτηση:Σχετικά με την εκδήλωση.. 
Στην εκδήλωση θα μιλήσει η κα Μαρία Κώστογλου απο το κέντρο ΚΕΔΜΟΠ ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ της Αθήνας για την νόσο της Λευχαιμίας ,τους εθελοντές .Θα υπάρχουν εθελοντές οι οποίοι θα κάνουν εγγραφές στο τέλος της εκδήλωσης σε όποιο άτομο το επιθυμεί παίρνοντας δείγμα.Η είσοδος θα είναι δωρεάν και η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:00.Είναι υπό την αιγίδα του ιατρικού συλλόγου Καρπενησίου και  συνδιοργάνωση με τον Δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι πάντα μας στηρίζουν και τους ευχαριστούμε θερμά. Να τονίσουμε πως η 4η Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.
Ερώτηση:Να έρθουμε στον σύλλογο σας, Αγώνας ζωής ο οποίος στον ενάμιση περίπου χρόνο λειτουργίας έχει καταφέρει και υλοποιήσει αρκετά ,είναι πολύ ενεργός ..έχει στέγη και ένα σπίτι φιλοξενίας στην Αθήνα..
Ψάχνοντας να βρούμε μια στέγη ο Δήμος Καρπενησίου ήταν δίπλα μας ,μας πρότεινε κάποια γραφεία λίγο έξω από την πόλη που όμως θα δυσκόλευαν την πρόσβαση και σε εμάς αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να φτάσει εκεί.Ψάξαμε λοιπόν πιο κεντρικά ,όπου φίλοι από την Αμερική που δεν θέλουν να αναφερθούν τα ονόματα τους καλύπτουν το ενοίκιο και είμαστε λοιπόν στην οδό ζηνοπούλου 1 .Από εκεί ξεκινάνε όλες μας οι δράσεις με πολλούς εθελοντές.
Το σπίτι στην Αθήνα μας το χάρισε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου το οποίο το είχε στην κατοχή του ανεκμετάλλευτο.Αυτή τη στιγμή είμαστε στην φάση όπου περιμένουμε τα πρώτα σχέδια από μηχανικούς για να δούμε πόσο θα μας κοστίσει η επισκευή,για να ζητήσουμε έπειτα οικονομική ενίσχυση καθώς το σπίτι ήταν ακατοίκητο για πολλά χρόνια ,περίπου 60 χρόνια.
Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική άνεση να κατέβουν στην Αθήνα και να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο, γιαυτό τον λόγο ο σύλλογος θα τους προσφέρει την διαμονή σε αυτό το σπίτι, τη σίτιση και τα μεταφορικά τους έτσι ώστε να κάνουν εκεί τις θεραπείες τους.
Επίσης σκοπός μας είναι να κάνουμε και μια ογκολογική κλινική στο νοσοκομείο Καρπενησίου με την βοήθεια των εδώ παθολόγων γιατρών, έτσι ώστε να βοηθήσουμε κάποιες ηλικιακές ομάδες μεγάλες, από απομακρυσμένα χωριά του Νομού που είναι πολύ δύσκολο να κατέβουν στην Αθήνα ,στη Λάρισα κα για να κάνουν τις θεραπείες τους .
Ερώτηση:Δράσεις του συλλόγου για το 2019.. 
Η πρώτη δράση για το 2019 ξεκίνησε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ,η οποία είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή.
-Αύριο κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο 3ο ετήσιο συνέδριο της ΕΛΟΚ (ελληνικής ομοσπονδίας καρκίνου),όπου είμαστε μέλη.
θα συνεχίσουμε με την εκδήλωση στις 4 Φεβρουαρίου<<Χάρισε ζωή Ενημερώσου και γίνε σήμερα εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε την Λευχαιμία παρελθόν>>.
-Στις 16 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουμε εκδήλωση με την Λέσχη Ανάγνωσης όπου θα μιλήσει η κα Νικολαίδου Σοφία ,συγγραφέας απο το Μεταίχμιο η οποία θα παρουσιάσει το βιβλίο <<καλά και σήμερα,το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος >>. Η κα Ελένη Μπελιμπασάκη θα πλαισιώσει τη εκδήλωση με μουσική με πιάνο.
 -Τέλος έχουμε μια εκδήλωση που δεν έχει ακόμη ορισθεί η ημερομηνία <Ρεφλεξολογία στους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο>> και σίγουρα το καλοκαίρι θα κάνουμε μια μουσική εκδήλωση όπως και πέρυσι για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου.
-Όταν φτάσουμε στο φθινόπωρο θα θέλαμε οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα κάνουμε να γίνουν και στον Δήμο Αγράφων γιατί ο σύλλογος απευθύνεται σε όλο τον νομό Ευρυτανίας, σε όλους τους απανταχού Ευρυτάνες.
Το μήνυμα της κα Κοντοκώστα προς τους ακροατές στο κλείσιμο της συζήτησης:
 ΧΤΥΠΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.
Στοιχεία Eπικοινωνίας με τον σύλλογο εθελοντών Ν. Ευρυτανίας  κατά των Νεοπλασματικών ασθενειών ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ
22373 00599

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καταρρέουν καθώς οι απαιτήσεις AI εκτινάσσονται στα ύψη

πηγή:zougla.gr H τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί την εντατική λειτουργεία του υπολογιστής και αυτό δημιουργεί προβλήματα… «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τη generative τεχνητή νοημοσύνη», λέει η

Read More »

📀 ZAF – «TRUE LOVE STORΥ part 1»

Ο ZAF, ο πολυτάλαντος και hot newcomer που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από το πρώτο κιόλας hit του, το «Πες», επανέρχεται δυναμικά και παρουσιάζει το

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ