ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ, ΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Κοινοποίηση

Το 2014 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ, της συγγραφέως Άννας Γαλανού από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης η οποία όμως φέρνει σε πρώτο πλάνο ζητήματα που απασχολούσαν την κοινωνία -σχεδόν, από καταβολής του κόσμου- κι ακόμη μέχρι τις μέρες μας. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται μέσα από έναν έρωτα.  «Οι άλλοι κι εμείς… Αυτή ήταν πάντα η ζωή μας κι έπρεπε να το δεχτούμε αυτό. Ένα βήμα μπροστά, δέκα πίσω και πάλι μπροστά και πάλι…και πάλι… Ο τσιγγάνος και ο δρόμος, η απόλυτη ευτυχία!»
Μέσα από δύο νέους την Λένια και τον Φίλιππο – κεντρικοί ήρωες- η συγγραφέας θίγει τα ζητήματα του ρατσισμού, του καθωσπρεπισμού και των ταξικών διαφορών. Η ιστορία τους διακόπτεται σε καίριο σημείο και ο προβολέας φωτίζει ένα παλιό τετράδιο. Μια εξομολόγηση. Ένα ημερολόγιο ενός κυνηγημένου άνδρα, ενός έρωτα που σιγόκαιγε πάντα. Μια ιστορία αγάπης του Πέρσαλφ και της Άννας, ανθίζει γύρω από την πρώτη: της Λένιας και του Φίλιππου.
Το ημερολόγιο του Πέρσαλφ θα φωτίσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα των ηρώων γύρω από υπαίθριες φωτιές, πολύχρωμα καραβάνια, και υπό τους ήχους ενός βιολιού…
Η Α.Γ. ζωντανεύει αριστουργηματικά τις εποχές και τους ήρωες. Ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα, με ανατροπές από τα πρώτα κεφάλαια. Μια ιστορία που δεν θα αφήσει κανέναν αναγνώστη δίχως συγκίνηση.
«Οι άνθρωποι ξεχνούν την καλοσύνη τους μέσα στις εκκλησίες τους. Δεν τη βγάζουν από κει μέσα ούτε γι’ αστείο κι ούτε την παίρνουν μαζί τους όταν φεύγουν, και κάθε Κυριακή την ξαναβρίσκουν στο ίδιο ακριβώς σημείο που την άφησαν την προηγούμενη φορά», έλεγε ο παππούς με πίκρα στη φωνή.
Οπισθόφυλλο:
Η Λένια και ο Φίλιππος είναι δυο μικροί θεοί, όπως όλοι μας άλλωστε. Καθένας τους μέσα του κουβαλά διαφορετικά θραύσματα της ανθρωπότητας. Μιας ανθρωπότητας πιστής στο κοινωνικό κατεστημένο και στις ταξικές διαφορές. Όταν, όμως, έρχεται η αγάπη, χρειάζεται μια στιγμή για να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ύπαρξή τους.
Μέσα σε μια κοινωνία που η Λένια ορίζεται από τις προκαταλήψεις και ζει μια καλοκουρδισμένη ζωή, θα γνωρίσει τον Φίλιππο, που έχει βιώσει το χειρότερο πρόσωπο των ανθρώπων.
Λόγια πνιγμένα σε φιλιά, σώματα που προδίδουν, ασφυκτικά άδεια δωμάτια, ένταση που φέρνει δάκρυα και πολλές άγρυπνες νύχτες αφηγούνται την ιστορία τους. Εκείνη, σε μια προσπάθεια να πνίξει τον έρωτά τους κι ενώ κρατιέται απ’ την ανάμνηση των τελευταίων ευτυχισμένων στιγμών τους, θα καταλήξει στο νησί της και θα ανακαλύψει στις σελίδες ενός ξεθωριασμένου τετραδίου μια συγκλονιστική αλήθεια.
Η αποκάλυψη αυτή θα την απελευθερώσει και ακολουθώντας το τραγούδι της ψυχής της θα θέσει νέες βάσεις στη σχέση της με τον Φίλιππο, ο οποίος με τα χρώματα του έρωτά τους θα ζωγραφίσει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον καμβά της ζωής.

Γράφει: Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος, Θεολόγος, συγγραφέας, & ραδιοφωνικός παραγωγός

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ουσιαστική δημοκρατική πράξη ο απολογισμός έργου και η επικοινωνία με όλους τους Στερεοελλαδίτες μέσω των ΜΜΕ»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το δεύτερο

Read More »