Επιστολή στον Δήμο Αγράφων για παράλειψη πολιτιστικών μνημείων και αξιοθέατων της Γρανίτσας και της Κάτω Ποταμιάς Γρανίτσας στην ιστοσελίδα του Δήμου, έστειλε η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών. Στην επιστολή της αναφέρει

Κοινοποίηση

Κύριε Δήμαρχε,

 

     Βλέποντας την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγράφων, σχετικά με τα αξιοθέατα της περιοχής μας διαπιστώνουμε ότι από τα αναφερόμενα σε αυτή αξιοθέατα απουσιάζουν πολλά, εξίσου σπουδαία, τόσο για την πολιτιστική τους αξία όσο και για την κοινωνική τους καταξίωση.

     Συγκεκριμένα στη Γρανίτσα για την οποία με βεβαιότητα μπορούμε να μιλήσουμε, εκτός από το Πολιτιστικό Κέντρο που αναφέρεται ως μοναδικό αξιοθέατο, φυλάσσονται ακόμα σε αυτό μοναδικοί πίνακες των διεθνώς γνωστών λαϊκών ζωγράφων του χωριού μας, Χρήστου Καγκαρά και Λευτέρη Θεοδώρου, η σπάνια βιβλιοθήκη του μεγάλου Γρανιτσιώτη και Ευρυτάνα Ζαχαρία Παπαντωνίου, βιβλία του Στέφανου Γρανίτσα, η βιβλιοθήκη του Δημοσθένη Γούλα και φυσικά ένα μεγάλο πλήθος από αντικείμενα και εργαλεία παλαιοτέρων εποχών, σπάνιας πολιτιστικής αξίας.

     Επίσης ο μεγαλοπρεπής Ι.Ν. του Γρανιτσιώτη Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ με το χειροποίητο ξυλόγλυπτο Τέμπλο που χρονολογείται από τη 10ετία του 1890 και αξιολογείται ένα από τα σπουδαιότερα της ευρύτερης περιοχής.

     Ο θρυλικός Πλατανιάς, μια αξιόλογη φυσική τοποθεσία στην οποία οργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Γρανίτσας όσο και από άλλες περιοχές.

     Τα πέντε μπρούντζινα αγάλματα των άξιων τέκνων του χωριού μας,  Ζαχαρία Παπαντωνίου, Στέφανου Γρανίτσα, Δημοσθένη Γούλα, μακαριστού Παπαστέφανου Θεοδώρου και του στρατηγού Ιωάννη Κωνσταντίνου.

     Η διαρκής έκθεση ζωγραφικής του λαϊκού μας ζωγράφου Λευτέρη Θεοδώρου με τεράστια ποικιλία πινάκων οι περισσότεροι των οποίων απεικονίζουν τη φύση σε όλες τις αποχρώσεις της.

     Ο μοναδικός νερόμυλος στην Κάτω Ποταμιά Γρανίτσας που λειτουργεί ακόμα, πλήρως συντηρημένος, με φυσική ροή από τον Γρανιτσιώτη ποταμό.

     Η αερογέφυρα (περαταριά) που λειτουργεί μέχρι σήμερα, κατασκευασμένη στη 10ετία του 1970 με προσωπική εργασία των ίδιων των χωριανών και ενώνει τις δύο συνοικίες της Κάτω Ποταμιάς, ένθεν και ένθεν του Γρανιτσιώτη και έχει λύσει με τον πιο απλό τρόπο το σπουδαίο πρόβλημα τηε περιοχής.

     Ακόμα θα πρέπει να αναφέρουμε και τα δύο προχριστιανικά κάστρα της Γρανίτσας. Είναι το σπουδαίο κάστρο της Αγίας Ελεούσας στην Άνω Ποταμιά με τους τεράστιους σμιλευμένους ογκόλιθους και το κάστρο στη θέση Καστράκι στην Κάτω Ποταμιά.

     Επίσης κύριε Δήμαρχε διαπιστώνουμε ότι απουσιάζουν από τα αξιοθέατα του Δήμου οι θρυλικές πέτρινες γέφυρες του Μανώλη και της Τέμπλας. Δύο γεφύρια ηλικίας πάνω από 300 χρόνια και για τα οποία έχουν γραφτεί τόσα πολλά και διαρκώς γίνονται αγώνες για την διασωσή τους.

     Θέλουμε να πιστεύουμε κύριε Δήμαρχε ότι όλα αυτά δεν οφείλονται σε παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής αλλά μάλλον σε τυχαίο γεγονός και ότι θα ενδιαφερθείτε προσωπικά, ώστε να γίνει η αναγκαία διόρθωση της συγκεκριμένης σελίδας, μέσα από την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει σημαντικά και ενδιαφέροντα πολιτιστικά και τοπικά στοιχεία.

     Αναμένοντας απαντήσεις σας επί θεμάτων που θίγονται και σε προηγούμενες επιστολές μας και αφορούν τόσο τη Γρανίτσα όσο και γενικότερα την περιοχή.

 

 

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καταρρέουν καθώς οι απαιτήσεις AI εκτινάσσονται στα ύψη

πηγή:zougla.gr H τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί την εντατική λειτουργεία του υπολογιστής και αυτό δημιουργεί προβλήματα… «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τη generative τεχνητή νοημοσύνη», λέει η

Read More »

📀 ZAF – «TRUE LOVE STORΥ part 1»

Ο ZAF, ο πολυτάλαντος και hot newcomer που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από το πρώτο κιόλας hit του, το «Πες», επανέρχεται δυναμικά και παρουσιάζει το

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ