Η αφυδάτωση μπορεί να είναι αιτία πονοκεφάλου

Κοινοποίηση

Μερικές φορές αιτία ενός πονοκέφαλου είναι η αφυδάτωση. Όλα τα κύτταρα περιέχει νερό, το ίδιο και τα υγρά που περιβάλλουν τα κύτταρα. Είναι σαφές ότι η ποσότητα του νερού στο σώμα μας είναι σημαντικό πράγμα. Και όμως χάνουμε νερό κάθε δευτερόλεπτο. Το εκπνέουμε, το χρησιμοποιούμε για να υγράνουμε τον αέρα που αναπνέουμε, το χρησιμοποιούμε για να αραιώσουμε τις τοξίνες που παράγει το σώμα μας με σκοπό να τις αποβάλλουμε. Το χρησιμοποιούμε επίσης για να αφομοιώσουμε το φαγητό μας και να σχηματίσουμε τα κόπρανά μας  κάνοντάς τα λιγότερα σκληρά για να αποβληθούν με άνεση.

Ο υποθάλαμος του εγκεφάλου ελέγχει την ποσότητα του νερού έχουμε στο σώμα μας και μας οδηγεί να πίνουμε υγρά. Πολλοί πίνουν ποτά με καφεΐνη και αλκοόλ, ουσίες που τα νεφρά μας πρέπει να αραιώσουν και να τις αποβάλλουν. Ο καφές και το αλκοόλ αποκαλούνται διουρητικά, που σημαίνει ότι μας κάνουν να ουρούμε περισσότερο.

Τα νεφρά παίρνουν το νερό από το αίμα για να αραιώσουν τις τοξίνες και αν δεν έχουμε αρκετό νερό στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να αφυδατωθούμε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά θα πάρουν το νερό από όπου μπορούν, ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να χρειάζονται τα διάφορα όργανά μας. Ο εγκέφαλος περιέχει περίπου 1,4 λίτρα νερού και ένα μέρος φεύγει προς τα νεφρά όταν αυτά το χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται μια μικρή συρρίκνωση του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει με ένα σφουγγάρι που ξηραίνεται. Αυτή η συρρίκνωση είναι μι κοινή αιτία πονοκεφάλου -λόγω της αφυδάτωσης.

Καθώς ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, τραβά το κάλυμμά, τις μήνιγγες. Ο εγκέφαλος βρίσκεται μέσα στην οστέινη «θήκη» του, την κρανιακή κοιλότητα και περιβάλλεται από τρεις μεμβράνες, τις μήνιγγες. Αλλά καθώς συρρικνώνεται επειδή χάνει νερό, ενεργοποιούνται οι υποδοχείς του πόνου. Αν το βράδυ πιούμε πολύ αλκοόλ και μεθύσουμε το πρωί θα έχουμε πονοκέφαλο και ο λόγος είναι ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση.  Σ’ αυτήν την περίπτωση, η λήψη παυσίπονου δεν χρειάζεται, ο εγκέφαλός έχει ανάγκη από νερό και μόνο έτσι θα σταματήσει ο πονοκέφαλος.

πηγή Θάνος Ξυδόπουλος zougla.gr

 

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ανακοίνωση Αστυνομίας❗️Η κυκλοφορία οχημάτων λόγω χιονόπτωσης – παγετού εχει διακοπεί στις Επαρχιακές Οδούς Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου (θέση «Αραποκέφαλα) και Τροβάτου – Βραγγιανών (Δήμου Αγράφων), θέση «Τρία Σύνορα».

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως: Νομός Ευρυτανίας Η

Read More »

ΤΩΡΑ❗️Η κατάσταση του οδικού δικτύου στο Νομό Ευρυτανίας. Σε ποια σημεία απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως: Νομός Ευρυτανίας: Η

Read More »

(ΦΩΤΟ) Κοπή βασιλόπιτας ΔΠΕ & ΔΔΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Στα γραφεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας στο Καρπενήσι, πραγματοποιήθηκε χθες η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, με την παρουσία όλων των διοικητικών υπαλλήλων

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ