Θέμα τμημάτων ΓΕΛ Καρπενησιου

Κοινοποίηση

Κύριε Διευθυντά,

Ο λόγος που προχωρούμε στην αποστολή αυτής της επιστολής είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο σχολείο μας λόγω της μείωσης των τμημάτων της Α’ Λυκείου από τρία σε δύο, αντίθετα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Κύριε Διευθυντά, θα θέλαμε να καταθέσουμε την επιθυμία και ανάγκη να δημιουργηθούν τρία τμήματα στην Α’ Λυκείου και να ζητήσουμε τη συνδρομή σας σε αυτό το αίτημα για την αποφυγή μιας πληθώρας προβλημάτων που προέκυψαν, όπως τα παρακάτω:

– Υπάρχει σοβαρή αδυναμία λειτουργίας των εργαστηρίων φυσικής και πληροφορικής, καθώς δεν υπάρχει υποδομή για τάξεις των 27 μαθητών. Συγκεκριμένα, π.χ. στο εργαστήριο πληροφορικής η διάταξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών καθιστά αδύνατη τη διδασκαλία των μαθημάτων. Το ίδιο ισχύει με το εργαστήριο φυσικής.

– Γνωρίζετε, βέβαια, και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πραγματική ποιότητα μαθήματος σε τάξεις των 27 ατόμων, την ώρα μάλιστα που κάποιοι από τους χώρους

που λειτουργούν ως αίθουσες στο σχολείο μας δεν μπορούν να υποδεχτούν περισσότερους από 20 μαθητές.

– Πιο συγκεκριμένα, τα τμήματα της Γ’ Λυκείου εξαναγκάστηκαν να μεταφερθούν (αντίθετα με ό,τι συνηθιζόταν μέχρι πέρυσι) σε αυτές τις αίθουσες μικρών διαστάσεων, όπου δεν έχουν κανέναν απολύτως εκπαιδευτικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή μαθημάτων και μάλιστα πανελλαδικώς εξεταζομένων.

– Εκτός αυτών, η αλλαγή αυτή δημιουργεί προβλήματα, καθώς, με βάση τα τετραγωνικά τους είναι χωρικά ακατάλληλες τόσο για τον μεγάλο αριθμό των τμημάτων της Α’ τάξης όσο και για τον μικρότερο βέβαια αριθμό των τμημάτων της Γ’ που μετακινήθηκαν όμως σε υπερβολικά μικρές αίθουσες, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν όλοι.

– Η κίνηση αυτή έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης από το σχολείο μας –το οποίο είναι το μοναδικό Λύκειο όλου του νομού- και δυστυχώς αυτή η υποβάθμιση εξωθεί ακόμα περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια με αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους.

– Να σημειώσουμε επίσης ότι στο σχολείο μας υπάρχουν ήδη τρία πολύ μεγάλα τμήματα στη Β’ Λυκείου και οι υποδομές του δεν μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερα μεγάλα τμήματα.

– Επιπλέον, επειδή στο σχολείο μας γίνονται έργα ανάπλασης του εξωτερικού χώρου, τα οποία θα διαρκέσουν όλο το σχολικό έτος, έχουν αναγκαστεί οι μαθητές της Γ’ Λυκείου –όλοι γνωρίζουμε για την κρισιμότητα αυτής της τάξης για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου- να κάνουν μάθημα δίπλα σε εργοτάξιο στο οποίο αναγκαστικά θορυβούν πολλά μηχανήματα.

– Από την ημέρα που προέκυψε το παραπάνω πρόβλημα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια τόσο στη μαθητική κοινότητα όσο και στους συλλόγους διδασκόντων και κηδεμόνων, η οποία φτάνει στο σημείο της αγανάκτησης και της αντίδρασης.

Κύριε Διευθυντά, το σχολικό έτος ξεκίνησε με προγραμματισμένα τρία τμήματα για την Α’ Λυκείου. Η κατανομή των μαθημάτων έγινε με βάση αυτό χωρίς κανένα πρόβλημα. Γνωρίζετε επίσης ότι δεν υπάρχει έλλειψη καθηγητών στο σχολείο μας για την κάλυψη τριών τμημάτων στην πρώτη τάξη. Αυτά θεωρούμε ότι μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα της λειτουργίας (και μάλιστα ανέξοδα) τριών τμημάτων στην Α’ τάξη και της γενικότερης σωστής και παιδαγωγικής λειτουργίας του σχολείου, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω γκρίνιες, δυσλειτουργίες, αντιπαραθέσεις, αντιδράσεις, αποχές ή καταλήψεις και μάλιστα τη χρονική στιγμή που λόγω των έργων που γίνονται στο σχολείο μας, αυτό αποτελεί ένα εργοτάξιο ουσιαστικά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας το νομικό πλαίσιο που ορίζει τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα, αλλά θεωρούμε ότι τα ηγετικά στελέχη της εκπαίδευσης θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πάντα τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου και τις υποδομές κάθε σχολείου και θα πρέπει να φροντίζουν ώστε το αγαθό της παιδείας να προσφέρεται ανεμπόδιστα σε όλους.

Περιμένουμε τις άμεσες αποφάσεις σας, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος των μαθητών και της ίδιας της εκπαίδευσης.

Ευχαριστούμε πολύ.

Το απερχόμενο 15μελές Συμβούλιο

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καταρρέουν καθώς οι απαιτήσεις AI εκτινάσσονται στα ύψη

πηγή:zougla.gr H τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί την εντατική λειτουργεία του υπολογιστής και αυτό δημιουργεί προβλήματα… «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τη generative τεχνητή νοημοσύνη», λέει η

Read More »

📀 ZAF – «TRUE LOVE STORΥ part 1»

Ο ZAF, ο πολυτάλαντος και hot newcomer που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από το πρώτο κιόλας hit του, το «Πες», επανέρχεται δυναμικά και παρουσιάζει το

Read More »

Οι Παραγωγοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ